Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Mladi šolarji iz Vrtovina najboljši raziskovalci v Evropi

Na natečaju Mladih raziskovalcev evropske dediščine sta bila med več kot stotimi prispelimi prispevki iz cele Evrope med najboljše izbrana kar dva slovenska projekta. V starostni skupni od 6 do 10 let so se na sam vrh povzeli učenci iz podružnične šole Vrtovin.

Pod vodstvom mentoric Tanje Maver Jamšek in Polone Žorž so v dveh šolskih letih raziskovali obrtno dediščino potoka Vrtovinšček, ob Dnevih slovenske kulturne dediščine septembra so predstavili tudi zbornik z naslovom »Malni, žage in fužine na Vrtovinščku – Zbirka spominov in pričevanj Vrtovincev«. Prav danes pa je potekala spletna podelitev nagrade. „Si niti ne predstavljamo, kaj nam je uspelo doseči, najprej smo mislili, da bo to samo zelo kratek projekt, ampak odpirale so se ideje, raziskovanje je potekalo potem res dve leti. Nepopisno veselje," nam je po dopoldanski podelitvi povedala mentorica Polona Žorž.

Ravnateljica matične šole v Dobravljah, Mirjam Kalin, se strinja. „To je nekaj izjemnega, težko najdem besedo, superlativ, s katerim bi opisala ta dosežek, še toliko bolj, ker je to naša najmanjša podružnica, letos je vpisanih na šolo skupaj 16 učencev, vsi so se raziskovanja lotili že v lanskem šolskem letu.“

In s čim so prepričali mladi raziskovalci? Žorževa pojasnjuje: „Kot so nam navedli, so nas izbrali prav zaradi doživetja, ki smo ga predstavili, mi smo zbrali različne fotografije, intervjuje, šli smo na obisk k starejšim ljudem, to smo vse dokumentirali, zbirali v brošuro, ki se je iz leta v leto samo še širila. Dobili smo še stare zapise ljudi, ki jih ni več med nami, tako da smo to želeli res ohraniti in zbrati v to brošuro, ki je za Vrtovince res pomembna in za učence tudi.“

Učenci bi sicer na podelitev morali odpotovali v Strasbourg, kot je bilo to običajno v preteklost, bodo pa kljub temu, na povabilo nacionalnega koordinatorja, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, odpotovali na ogled mesta Maribor.

Podrobneje pa v pogovoru z ravnateljico, mentorico in učenci danes ob 17.35.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down