Najboljše grižljaje in požirke je po mnenju vodnika Gault&Millau mogoče najti tudi na Goriškem.
Inšpektorji enega najvplivnejših mednarodnih vodnikov so tudi letos prečesali Slovenijo in na petkovem spletnem dogodku razkrili najvišje ocenjene restavracije in prejemnike posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija. Najvišje število točk, 18 od 20 možnih je zbrala kobariška Hiša Franka, med najboljših osem, ki se ponašajo s 4 kapami, ki potrjujejo izredno kakovost in so sinonim vrhunske restavracije oziroma gostinca, pa se je ponovno uvrstila tudi Gostilna pri Lojzetu na Zemonu.
V kategoriji priljubljenih zbirališč (POP) najdemo poleg ljubljanskega Dvornega bara še kobariško Hišo Polonko, kamor po mnenju vodnika zahajajo ljubitelji tradicionalne in okusne hrane v sproščenem vzdušju.
Najboljše restavracije:
1. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape
2. Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20,4 kape
3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape
4. Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape
5. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape
6. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape
7. Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape
8. Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape
Chef leta: Marko Pavčnik, Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško
Chef tradicije: Uroš Gorjanc, Gostilna Krištof, Predoslje
Chef prihodnosti: Filip Matjaž, Restavracija COB, Portorož
Mladi talent: Marko Magajne, Galerija okusov, Novo Celje
Mladi talent: Marko Vršič, Galerija okusov, Novo Celje
Najboljši sommelier: Gregor Kren, Hiša Fink, Novo mesto
Najboljši POP: Dvorni bar, Ljubljana
Najboljši POP: Hiša Polonka, Kobarid
Najboljša slaščičarna: Zebra Patisseries, Ljubljana