Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ivo Barišič letošnji dobitnik Borštnikovega prstana: "Zadelo me je kot meteorit!"

Nekdanji član novogoriškega gledališča, Ivo Barišič je letošnji prejemnik nagrade Borštnikov prstan za izjeme igralski opus. Tako gledališko kot filmsko ustvarjanje Iva Barišiča zaznamuje popolna predanost igralskemu poklicu, so ob tem sporočili na spletni strani Festivala Borštnikovo srečanje, osrednjega slovenskega gledališkega festivala, letošnji je 57. po vrsti.

Festival podeljuje nagrade za dosežke na več področjih gledališke ustvarjalnosti, najuglednejša med njimi pa je Borštnikov prstan, nagrada za izjemen igralski opus, ki jo bodo Barišiču izročili na zaključni slovesnosti festivala 12. junija v Mariboru. Igralec je trenutno na dopust na Madagaskarju, kjer nam je v prvem odzivu povedal: "Zadelo me je kot meteorit! Moram reči, da nisem mogel verjeti." Kot je dodal, je najprej mislil, da gre za potegavščino, "ker je danes, v tem norem svetu toliko potegavščin." A nato so ga prijatelji prepričali, da gre zares. "Sem vzhičen, vesel sem zase, vesel sem za naš teater, za Primorce in za Slovenijo."

V utemeljitvi nominacije, ki jo je pripravila Tea Rogelj, med drugim piše: „Najznačilnejša poteza v ustvarjalnosti Iva Barišiča sta njegova predanost in odprtost – kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks.“


Ivo Barišič je umetniško pot pričel kot gledališki samouk, ki ga je k igralstvu pritegnil režiser in organizator Jože Babič, k njegovi umetniški rasti pa so pripomogli še zlasti režiserji Dušan Mlakar, Mile Korun, Vito Taufer, Janusz Kica in Diego de Brea. Član igralskega ansambla novogoriškega gledališča je bil vse od njegove profesionalizacije leta 1969. V Primorskem dramskem gledališču, leta 2004 preimenovanem v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, ter v drugih gledaliških hišah je nastopil v več kot 170 uprizoritvah, vidne vloge pa je – še zlasti v zadnjem desetletju – oblikoval tudi na filmu in televiziji. V začetku leta 2014 se je upokojil in zaključil gledališko kariero, pred kamerami pa še zmeraj ustvarja.

Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugimi nagrada Sklada Staneta Severja za vlogi Harlekina v uprizoritvi Zmagoslavje ljubezni in Mitcha v uprizoritvi Tramvaj Poželenje (1992), priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za Clouta v uprizoritvi Ljubezen dobrega moža, Gospo Smith v uprizoritvi Plešasta pevka in Petra Morronskega v uprizoritvi Zaton sonca in slave (1996), diploma Mestne občine Nova Gorica za tri desetletja dela v PDG (1999), nagrada žlahtni komedijant skupini rokodelcev (skupaj s soigralci) v uprizoritvi Sen kresne noči (2003), primorsko gledališko nagrado Tantadruj za igralski dosežek ter za življenjsko delo, odličje Marija Vera za življenjsko delo, nagrado Vesna za vlogo Viktorja v filmu Ljubezen na koncu sveta (2015) in nagrado Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev Ita Rina za življenjsko delo (2021).

(Foto: arhiv SNG Nova Gorica)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down