Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Goriški pianist Gadžijev drugi na Chopinovem tekmovanju v Varšavi

Na enem največjih tekmovanj za pianiste, Chopinovem tekmovanju v Varšavi, je goriški pianist Aleksander Gadžijev osvojil drugo mesto in posebno nagrado za najboljšo izvedbo Chopinove sonate.

Gadžijev je zastopal Slovenijo in Italijo, gre za sploh prvo slovensko sodelovanje na tem tekmovanju. Za sodelovanje se je prijavilo okrog 500 pianistov z vsega sveta, v predtekmovanje pa se jih je na podlagi posredovanih posnetkov uvrstilo 164. Programe je nato predstavilo 151 pianistov, od tega pa se jih je zgolj 87 uvrstilo v glavni tekmovalni izbor.

Prvo mesto je sicer osvojil Bruce (Xiaoyu) Liu iz Kanade. Skupaj z Gadžijevim pa si je drugo mesto japonski pianist Kyohei Sorita. Zmagovalec prejme nagrado v višini 40.000 evrov in nastop na velikem odru poljske narodne opere, ki ga bo imel danes. V varšavski filharmoniji pa bosta jutri nastopila drugouvrščena Gadžijev in Sorita. Drugouvrščenemu pripada nagrada v vrednosti 30.000 evrov, Zimermanovo priznanje pa je vredno 10.000 evrov. Tretje mesto je osvojil Španec Martin Garcia Garcia.

Posnetek finalnega nastopa:

26-letni Gadžijev trenutno živi v Berlinu, rojen je bil v goriški glasbeni družini, mami Ingrid Silič, novogoriški pianistki, ki je uspešna klavirska pedagoginja na Glasbeni šoli Nova Gorica, in Sijavušu Gadžijevu, ruskemu pianistu in profesorju. Leta 2012 je diplomiral z oznako magna cum laude na Konservatoriju Bruno Maderna iz Cesene, je prejmenik števvilnih najvišjih (tudi absolutnih) nagrad na različnih državnih in mednarodnih klavirskih tekmovanjih.

(Foto: chopin2020.pl)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down