Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Elektrika tudi s strehe ajdovskega zdravstvenega doma

Občina Ajdovščina nadaljuje pot v smeri trajnostnega razvoja, med drugim tudi na področju obnovljivih virov energije. Pred dnevi so sončno elektrarno postavili na strehi ajdovskega zdravstvenega doma. Spomnimo, da so podoben projekt na območju občine, natančneje v Budanjah, uresničili že pred dvema letoma. V tistem primeru so krajani ustanovili samooskrbo skupnost in postavili sončno elektrarno na stavbi tamkajšnje šole, s katero proizvedejo elektriko za samooskrbo sedmih hiš.

Tomaž Jakin, strokovni sodelavec na občini Ajdovščina glede sončne elektrarne na strehi zdravstvenega doma pojasnjuje:

Celotna investicija je s strani Gen-i Sonce, občina Ajdovščina prejme samo nadomestilo za služnost te sončne elektrarne,“

Na strehi ajdovskega zdravstvenega doma je nameščenih 238 sončnih panelov, kar zadostuje za približno 80 kilovatov moči. Elektrika, ustvarjena s sončnimi paneli, ne povzroča emisij toplogrednih plinov.

Letno bo elektrarna predvidoma proizvedla 90 megavatnih ur električne energije, kar poenostavljeno pomeni prihranek 22 ton ogljikovega dioksida ali še bolj po domače povedano, prihranek 1000 dreves.“

Občina Ajdovščina bo v bodoče nadaljevala s temi projekti, v prihodnjem letu načrtujejo s sončnimi elektrarnami približno enake moči opremiti še 4 do 5 javnih objektov v občini kot so šole, telovadnice in krajevni domovi po vaseh, skratka tam, kjer je to tehnično mogoče in smiselno.

Foto: Občina Ajdovščina

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down