Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Če stopimo skupaj, lahko naredimo marsikaj v zelo kratkem času"

Po novici, da prihaja zajeten sveženj 12 milijonov evrov, ki so jih na Ajdovskem pridobili na razpisu Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za gradnjo novega doma starejših, sedaj hitijo, da bi z deli zaključili do roka, ki je sredi leta 2023.

Smo dokazali, če stopimo skupaj, lahko naredimo marsikaj v zelo kratkem času in rezultat je tukaj, nas je zelo razveselil in hkrati postavil pred zelo velik izziv, kajti roki so izjemno kratki,“ pravi direktorica Tanja Stibilj Slemič.

Po skoraj 40 letih bodo vendarle lahko ponudili sodoben objekt varovancem, saj se v sedanjega, v vseh letih, ni vlagalo nič, že leta 2012 so ugotovili, da je najbolj ekonomična nadomestna gradnja. „Sedanji dom je star 38 let, zgrajen je bil po takrat veljavnih normativih, trenutno se zelo trudimo, da izpolnjujemo vse tiste pogoje, ki omogočajo udobno bivanje starejšim v naši hiši, se pa zavedamo, da to niso tisti pogoji, ki jih ljudje pričakujejo.“

Obstoječi dom bo, kot je bil pogoj v razpisu, ostal sedaj nekaj let prazen. „Verjamem pa, da bomo vsi skupaj razmišljali, na kakšen način bi lahko, ko bo možnost, obstoječi objekt spet namenili neki dejavnosti, ki bo širšega družbenega pomena,kajti mislim, da si Ajdovščina kot kraj zasluži nek center, kjer bo možnost prepletanja raznih generacij.“

Sredi decembra bo predvidoma objavljen razpis za izvedbo gradbeno-obrtniških del, velik del bo odigrala tudi občina, ki je že brezplačno prenesla zemljišča na ministrstvo, na celotnem območju – Ribnik SB 2, pa bo izvedla komunalno infrastrukturo, v skupni vrednosti dober milijon evrov.

93 milijonov evrov sredstev iz naslova pobude ReactEU se je namenilo v prvem paketu 18 investicijam za izboljšanje razmer v domovih za starejše, na razpisu nista bila uspešna Dom upokojencev Nova Gorica, ki je pričakoval sredstva za prenovo doma in ureditev novega dnevnega centra v Erjavčevi ulici v Novi Gorici, ter za VDC Nova Gorica, za preureditev nekdanjega gozdarskega centra na Trnovem. Razlike pri razpisu so bile izjemno majhne, je povedal minsiter Cigler Kralje, ki je napovedal, da bodo zagotovili dodatna sredstva za projekte. Tako bi lahko v drugem paketu do sredstev prišla tudi novogoriški Dom upokojencev in VDC Nova Gorica.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down