Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Če so bili gasilci v prvi fronti, bomo mi v drugi"

V soboto se je na drugi akciji sajenja na Cerju zbralo približno 1000 prostovoljcev iz različnih koncev države in iz sosednjih držav, v dveh dneh je bilo posajenih kar okrog 13.000 sadik puhastega hrasta in črnike. 10. decembra bo potekala akcija sejanja semen na pogorelem Krasu.

Predvsem zaradi tega, ker moramo stopiti skupaj v najtežjih trenutkih. Kras in cela Slovenija si to zaslužijo, to enotnost, to povezanost in to sodelovanje.“

To je normalno, to ni potrebno spraševati, to gre iz srca, iz duše.“

Ker je treba nekaj narediti za lokalno skupnost, tako da moramo. Če so bili gasilci v prvi fronti, bomo mi v drugi.“

Prostovoljci – najštevilčnejša je bila 120-članska Brigada slovenskih brigadirjev, v velikem številu so se odzvali dijaki Gimnazije Bežigrad, organizirano so se sajenja udeležili iz številnih podjetij, organizacij, društev, družine,... – so sadili na območju Cerja, ki je bilo v požaru poškodovano že drugič. Zastavljeni cilj, da bi v petkovi in sobotni akciji posadili 3000 sadik, so skoraj dosegli že v petek, v dveh dneh pa je bilo skupno posajenih okrog13.000 sadik puhastega hrasta in črnike, je bil zadovoljen vodja sežanske enote Zavoda za gozdove Boštjan Košiček, ki je spregovoril tudi o načrtu sanacije poškodovanih dreves - ta je še do jutri v javni obravnavi: „Zakonodaja nam nalaga samo, da izdelamo načrt sanacije in ga predložimo ministrstvu, to smo naredili že pred skoraj enim mesecem. Doslej bistvenih pripomb ni bilo, posebej ne na obnovo gozda in preventivna varstvena dela, ki so bistvena sestavina načrta sanacije. Tako da, ja, upamo, da ne bo veliko takih pripomb, da bi bilo res kaj potrebno spreminjati, bomo upoštevali kolikor se bo dalo vse.“

Neverjetna je ta solidarnost, je še pospremil dvodnevno akcijo sajenja na Krasu Košiček. "Smo hvaležni, da lahko izvajamo ta dela, ker brez njih sploh ne bi bilo še ničesar. Če bi čakali na redna sredstva, tako ko se je recimo čakalo pri žledu, ko se je šele čez tri leta sprostilo, je veliko zamujenega. Tako da, zahvaljujoč donacijam, je bil nabavljen material, sadike in ostalo, ki je bilo ptorebno in s temi akcijami, ki so prostovoljske, lahko začenemo takoj."

V akciji Skupaj za Kras je bilo do zdaj zbranih več kot 220 tisoč evrov za nakup sadik gozdnega drevja in ureditev drevesnice. Potekalo bo tudi proučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih v gozdnih požarih.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down