Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Breginjski med zlati na londonskem mednarodnem ocenjevanju medu

Dobra novica tokrat prihaja iz Breginja. Tamkajšnji čebelar Edi Baloh je na londonskem mednarodnem ocenjevanju medu (London International Honey Awards) kot edini iz Slovenije prejel zlato medaljo.

Londonsko ocenjevanje vsako leto priznava kakovost in raznolikost medu iz celega sveta, združuje pa tako čebelarje, proizvajalce medu, kot tudi ljubitelje medu, pojasnjuje Baloh, ki se je na londonsko ocenjevanje letos prvič prijavil z mešanim cvetličnim medom.

"Prejeto zlato priznanje je zame pomemben dosežek. To priznanje krepi ugled ter potrjuje strast in zavezanost odličnosti v čebelarjenju. Je rezultat trdega dela, danosti in skrbi za kakovost medu. Ponosen sem, da naš med iz Breginjskega kota prejme visoko priznanje. To je potrditev naravnih darov našega območja. Zahvala gre čebelam, ki so omogočile ta izjemen med, in mojim strankam, ki cenijo prizadevanje za visoko kakovost medu."

Namen nagrad londonskega mednarodnega ocenjevanja medu je tudi, kot še dodaja Baloh, spodbujanje trajnostne čeblarske prakse ter ozaveščanje o pomembnosti čebel in njihove vloge pri opraševanju in ohranjanju okolja.

Trenutno oskrbuje 50 panjev v dveh čebelnjakih, ravno v tem času pa se pripravlja na cvetenje lipe. O letošnji letini medu pa pove:

"Glede na letošnjo leto sem lahko zadovoljen z manjšo količino medu, da sploh je. Lanska suša je bila kar velik problem. Pač nimaš kaj. Kar da narava, to probaš vzet. Letos je pa bila težava maja meseca, se je potem tudi v junij malo podaljšala. Ta dež nas je kar malo prikrajšal vse po vrsti. Moram kar reči, da je tri četrtine manj medu od lanskega."

Sicer pa se Baloh lahko pohvali tudi z nagradami iz mednarodnega ocenjevanja medu v okviru agroživilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni, kakovost medu pa bo, tako napoveduje, preverjal še na drugih ocenjevanjih.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down