Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Brda in Nova Gorica bosta povezana s kolesarsko potjo

Regionalne kolesarske povezave po Goriški regiji se širijo. V začetku prihodnjega leta bo briška občina začela z gradnjo čezmejne kolesarske poti, ki bo Dobrovo in Vipolže po italijanski strani povezala z Novo Gorico v skupni dolžini 19 kilometrov.

Približno 4 kilometrski odsek lokalne ceste bodo širili s kolesarskim pasom na obeh straneh. Gre za veliko pridobitev, ki je v prvi vrsti namenjena spodbujanju dnevne mobilnosti

Za 1,6 milijona evrov vredno investicijo bo občina prejela prispevek v okviru Dogovora za razvoj regije v višini 1,3 milijona evrov, ostalo bo potrebno dodati iz občinske malhe. Dejan Rusjan, vodja oddelka za okolje in prostor

Dela se bodo začela predvidoma v začetku prihodnjega leta, zaključek pa najkasneje do sredine leta 2023. Ker gre za čezmejno povezavo, pri kateri sodelujejo tudi občine Gorica, Števerjan in Moš, so se povezali tudi z Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje EZTS GO, ki je priskočilo na pomoč pri postopkih.

Kot pojasnjuje Rusjan, bi projekt morala voditi republiška Direkcija za infrastrukturo, saj gre za regionalno kolesarsko povezavo, a v primeru briške in tudi bovške občine, ta povezava poteka ob lokalnih cestah, zato bosta občini nosilki projekta. To sicer prinaša tudi dodatne stroške, občini bosta morali namreč sami poravnati DDV, ki ga sicer krije Direkcija. Ker gre za okrog 300.000 evrov, kar predstavlja precejšen zalogaj za občinski proračun, sta tako briška kot bovška občina poslali prošnjo po financiranju DDV-ja na pristojna ministrstva, a prvi odgovor ni bil spodbuden.

(Foto: @vilavipolze)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down