Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ajdovska hidroelektrarna po 90 letih v prenovo

Družba Soške elektrarne Nova Gorica je začela prenavljati malo hidroelektrarno Hubelj v Ajdovščini, ki je dotrajana, saj je v uporabi že 90 let. Investicija je vredna 4,4 milijona evrov.

Vodja investicije v HSE Primož Gabrijelčič: "Sama elektrarna ima približno 10 gigavatnih ur proizvodnje, kar znaša, da pokrije nekje 2.800 gospodinjstev."

Prenove je najbolj potreben glavni cevovod, ki je bil poškodovan zaradi nenehnega drsenja terena. "Pomeni, da je prišlo do večjih poškodb na tlačnem cevovodu in dovodnem kanalu zaradi plazovitega območja. Tako smo zasnovali edinstven sistem prilagodljivih podpor tlačnega cevovoda in tako zagotovili še dolgo nadaljno obratovanje elektrarn."

Del od 4,4 milijona evrov vredne naložbe bo namenjen tudi prenovi strojnice v hidroelektrarni, je na včerajšnji predstavitvi povedal direktor SENG Radovan Jereb. "Ne gre za povečanje moči, proizvodnja se bo povečala, to pomeni, da bo elektrarna energetsko bolj učinkovita, bolj varna. Dodatne varnostne sisteme bomo vgradili in verjamemo, da bo dolga desetletja lahko delovala, ker vgrajujemo najmodernejše tehnologije, ki so danes na razpolago."

Po prenovi, ki bo zaključena konec prihodnjega leta in testnem obratovanju v letu 2023 bo ajdovska hidroelektrarna proizvedla za približno 2 odstotka več električne energije, s čimer so zadovoljni tudi v ajdovski občini, ki si prizadeva za proizvodnjo električne energije tudi s postavljanjem manjših sončnih elektrarn na strehah javnih institucij.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down