Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

25-milijonska donacija Iva in Taje Boscarol ajdovski občini

Iz ajdovskega Pipistrela je včeraj odjeknila novica, da podjetje prehaja v roke ameriške družbe Textron iz Kansana, znane po blagovnih znamkah Cessna, Beechcraft in Bell, danes pa je naznanil velikansko donacijo občini Ajdovščina v višini 25 milijonov evrov od kupnine. Ta zajema tri sklope: največji del bo namenjen zdravstvenem centru in večnamenski helikopterski storitvi, 4 milijone za ureditev muzeja letalstva ter milijon za ozelenitev mesta Ajdovščina.

O več kot 200-milijonskem poslu, uradna kupnina sicer ni znana – po besedah Iva Boscarola, pa je med petimi najvišjimi kupninami v zgodovini Slovenije – sta na novinarski konferenci spregovorila Ivo Boscarol in direktor Texatrona, Rob Scholl, nato pa je Boscarol naznanil, da bosta s hčerko Tajo del kupnine, 25 milijonov evrov, donirala ajdovski občini. Sem prepričan, da ko imamo denar in če smo ta denar zaslužili s pomočjo širše skupnosti, če smo ga zaslužili s pomočjo svojih zaposlenih, ko pride trenutek, da pride trenutek, da lahko okolju in zaposlenim damo nekaj nazaj, je naša dolžnost, da to naredimo.“

Plače v Pipistrelu so bile vedno redne, vendar niso bile na nivoju tega, kar je Pipistrel znal narediti in delati, je poudaril Boscarol: „Zato sva se s hčerko odločila, da bova vsem zaposlenim, ki so verjeli v nas, za vsak dan, ki so bili z nami, dali kot darilo tri evre, se pravi približno 3.000 evrov na leto, poleg tega pa, ker živimo v skupnosti in nikdar nismo imeli denarja za donirati niti za nogometne klube, ker smo vse investirali, zato da smo danes, kjer smo, sva se s hčerko odločila, da bova občini donirala 25 milijonov evrov od naše kupnine.“

20 milijonov bo po njegovih besedah namenjeno za izgradnjo modernega zdravstveno-reševalnega intervencijskega centra na letališču in nakup večnamenskega helikopterja za reševanje v gorah, za gašenje Krasa in Trnovske planote pa tudi širše, 4 milijone za letalski muzej in ker je želja, da bi Ajdovščina postala najbolj zeleno mesto, bo en milijon namenjen za ozelenitev mesta. S hčerko nameravata sicer denar namenjati tudi mladim zagonskim podjetjem, je še napovedal Boscarol, med drugim ima načrte, da bi Fructal ali pa še kak drug paradni konj, ko je Elan, postal ponovno slovenski.

Ajdovski župan Tadej Beočanin se je zahvalil za donacijo, ki bo omogočila občini v naslednjih petih letih dvakrat hitrejši razvoj, kot bi ga sicer. „Za predstavo, to je znesek, ki je približno enak dobremu proračunu občine Ajdovščina v celem letu. Toliko sredstev ima občina za investiranje v obdobju 4 let, pomeni, da bomo v prihodnjih 4 letih, s pomočjo Taje in Iva Boscarola dosegli 8-letni nadaljnji razvoj.“ Izrazil je dobrodošlico Textronu v Ajdovščini, ki bo še naprej razvijal in nadaljeval dejavnost na območju občine.

Podrobneje je predstavil 20-milijonski sklop v Zdravstveni center in večnamensko helikoptersko storitev, kjer je predvidena izgradnja novega objekta zdravstvenega doma, novega centra nujne medicinske pomoči, izgradnja centra Lekarne Ajdovščina, izgradnja operativno servisnega centra za helikoptersko reševanje, gašenje ter nadzor iz zraka, vključno z bazenom za zajem vode ter nakupom večnamenskega helikopterja. "Gre za zaokrožitev večletnih sanj Ajdovščine po tem, da zgradi moderen, logistični center za zaščito in reševanje na najbolj komunikacijsko in prometno povezani točki na našem območju, ne samo za območje naše občine, ampak tudi širše za območje Vipavske doline in celotne Primorske in tudi celotne države."

Drugi del donacije bo muzej, kjer bo predstavljena zgodovina letalstva na širšem Goriškem območju, od Rusjana do danes, ob stalni razstavi se bo objektu priključeval tudi interaktivni center znanosti z otroško igralnico, predvidene so tudi delavnice, predavanja, znanstvene predstave, ...

Tretji del donacije v vrednosti milijon evrov bo namenjen za ozelenitev mesta Ajdovščine in širše okolice, zasaditvi novih dreves in ostalega zelenja.

"Poleg poročnega lista in rojstnih listov mojih otrok, je to eden najčudovitejših dokumentov, ki sem jih dobil v roke," je uvodoma povedal direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina, Egon Stopar. Z donacijo se bo zgradilo lažje dostopno in moderno lekarno, je povedala direktorica Lekarne Ajdovščina, Katja Krušič. Z izgradnjo dodatne lekarne se bo razširila tudi lekarniška mreža, se je zahvalila za donacijo v imenu vseh zaposlenih. Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite v Ajdovščini, Igor Benko, je povedal, da je ob donaciji ostal brez besed. „Ta helikopter bo prvi, ki bo namensko samo za reševanje, ne bo kombinacij s policijo in vojsko.“ Gre za pridobitev za celo regijo in državo, je poudaril Benko.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down