Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Denar tudi uradno za zakladnico umetnosti, kulturni inkubator in muzej prevozništva

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je na današnjem obisku v Goriški in Obalno-kraški regiji podpisala 3 pogodbe o sofinanciranju projektov, ki so bili izbrani na javnem razpisu in bodo sofinancirani iz sredstev za izvajanje nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost.

V Ajdovščini ministrstvo sofinancira projekt Pilonova galerija– 5-zvezdnična zakladnica umetnosti: "Ministrstvo je odobrilo na javnem razpisu sredstva občini Ajdovščina za prenovo Pilonove galerije, za ureditev depojev in tudi za digitalizacijo in pa vsebine, ki se dotikajo turistične ponudbe, poti, v povezavi z Venom Pilonom in programov za najmlajše."

Kot je poudarila, so zadovoljni s prijavo tudi zaradi pomena, ki jo ima v slovenskem prostoru galerija in umetnik Veno Pilon: "Gre res za obsežen, pomemben projekt, za lokalno skupnost, lokalno prebivalstvo, ki vendarle se zelo čutijo z Venom Pilonom, konec koncev so na njegovi umetnosti tudi upodobljene vse pokrajine, ki jih vidimo tukaj, po drugi strani pa tudi za eno temeljnih galerij in kulturne dediščine."

1,1 milijona evrov bo prispevalo ministrstvo, še dobrih 350.000 pa bo dodala občina. Pilonova galerija je že v prenovi, glavnina del bo v letu 2025, je povedala direktorica Pilonove galerije, Tina Ponebšek, ki računa, da bodo s prenovo zaključili v letu 2025.

Ministrica se je za tem napotila še na Kras in na Gradu Štanjel podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Kulturni inkubator Štanjel, ob tem je nagovorila tudi zbrane ob odprtju obnovljenega baročnega stopnišča. V Senožečah pa je ministrica podpisala pogodbo za projekt Muzej prevozništva in tovorništva.

Kot je poudarila, gre za tri zelo pomembne projekte, tako za lokalno skupnost, kot za obiskovalce, saj gre za vsebine, povezane s kulturnim in trajnostnim turizmom.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down