Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zračne sile usmerjene v Klariče, kjer je še odprto žarišče, da se ogenj ne približa Selam na Krasu

Na Krasu se gasilci že četrti dan zapored borijo s požari, potem ko so imeli po petkovem pri Lokvici le kratek predah, saj so se včeraj vrnili v bližino starega pogorišča, kjer je okrog poldneva znova zagorelo, z ognjem pa so se v neposredni bližini od dopoldanskih ur spopadali tudi sosedje v Italiji in tako s skupnimi močni skušali krotiti zublje, ki so zaprli tudi prometnice v okolici, vključno z avtocesto in železnico.

Ponoči je bilo aktivnih več kot 300 gasilcev iz različnih slovenskih gasilskih regiji, okrepitve pa so v konvojih prihajale še pozno zvečer. Danes smo se zbudili v precej bolj jasno jutro od sinočnjega večera, ko je gost dražeč dim več kilometrov naokrog prekril nebo in se s Krasa valil vse do goriških Brd in po Soški dolini.

Vodja intervencije Simon Vendramin se je zjutraj iz Italije vrnil na slovensko stran in nam povedal:

Pri Kostanjevici in Opatje selu zaenkrat zračne niso niso potrebne, zato so jih preusmerili h Klaričem, kjer je še odprto žarišče, ki ga skušajo zajezit, da ogenj ne bi preskočil ceste in se približal vasi Sela na Krasu. Kako je s polnjenjem cistern in bazenov za helikopterje po včerajšnji okvari na vodovodnem sistemu?

Kako je s prevoznostjo cest na prizadetem območju?

Včeraj je gorelo pod daljnovodom, zato so ga morali izključiti iz omrežja. Kako je danes?

Po grobi oceni je ogenj v zadnjih dneh uničil skupno že več kot 400 hektarov veliko območje. Vzrok požara še ni znan in kljub ugibanjem, da ga je zanetila človeška roka, tega zaenkrat na policiji ne morejo ne potrditi ne ovreči.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down