Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Vrata dobrodošlice v komenskem krožišču so že postala nova znamenitost kraja

V Komnu so te dni dobili novo znamenitost: razveselili so se polepšanega krožišča, ki ga krasijo t. i. vrata dobrodošlice. Za kaj gre, pojasnjuje župan Občine Komen, Erik Modic:

Že lani smo se uskladili z višjo strokovno šolo iz Sežane, da nam postavijo na tem krožišču nek kamnit izdelek. Oni so potem predlagali prav ta vrata dobrodošlice. Lani smo pridobili potrebna soglasja oz. dovoljenje upravljalca državne ceste, Direkcije za infrastrukturo za postavitev te ceste.“

Poleti je tako v krožišču nastal betonski temelj, izdelava skulpture pa se je zaključila prav v teh dneh.

To je čista klasična suhozidna gradnja. Uporabili so pač kraški kamen, škrlje. Kar je zanimivo, je to, da se iz škrlj lahko zgradi suhozidni lok in možno suhogradnjo uporabiti tudi za umetnostne izdelke, dejasko za sodobno umetnost. To je tista velika pridobitev,“

dodaja župan. Krožišče, ki je bilo sicer zgrajeno leta 2014, bodo dopolnili še s hortikulturno ureditvijo. Kljub temu, da še ni dokončno urejeno, pa novost že privablja številne obiskovalce. Občina je za celotno ureditev namenila okoli 5.000 evrov.

Krog v krogu ponazarja krožišče, gre pa tudi za starodaven simbol, poudarja avtor projekta in idejne zasnove Anton Marn:

Ta suhozidna vrata, ki so nastala na vhodu v Komen, so v bistvu vrata dobrodošlice. Po svetu so znana kot simbol „moon gate“ oz. lunarna vrata. Seveda je to tudi izraz kraškega človeka, ki obiskovalce sprejme z neko toplino.“

Posebno noto projektu daje to, da so bili vanj ključeni mladi ter da je nastal tudi iz zavrženih ostankov drugih gradenj, tako da so kraškemu kamnu na tak način vdihnili novo življenje, kar projektu daje tudi okoljevarstveno noto.

Pri projektu „Suhozidana kamnita vrata dobrodošlice v Komnu“, ki ga je po naročilu Občine Komen izvedla Višja strokovna šola Sežana, so sodelovali mentorji Jelena Uršič, Damjan Švara in Matej Perčič ter študenti Lan Pahor, Tjaša Cigoj, Juri Tenze, Denise Malec, Breda Ščuka, Yevhenija Pakhomchyk in Matej Grižon.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down