Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Vodni viri na Goriškem na zelo nizki ravni

Vodni viri so na zelo nizki ravni, v goriški regiji je v več občinah že nekaj časa prepoved uporabe pitne vode za zalivanje, polnjenje bazenov in pranje avtomobilov oziroma vsako drugo rabo, ki ne služi primarni oskrbi s pitno vodo, med drugim v občinah Kanal, Ajdovščina, Vipava ter tudi Tolmin in Kobarid.

Stanje je nespremenjeno, nam je povedal direktor Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina, Luka Jejčič, kjer je že en mesec prepovedana uporaba pitne vode za vse namene, ki niso primarna oskrba. V Ribiški družini Ajdovščina pa ob tem opozarjajo na črpanje vode za potrebe namakanja, saj je vodostaj reke Vipave že pod ekološkim minimumom. Predsednik David Marc: "Vsak, ki ima dovoljenje za črpanje, naj dela v skladu s tem dovoljenjem, da bo ostalo še nekaj tega pretoka. Ljudje so malo umaknili te pumpe, a vseeno apeliramo, naj ne črpajo, problem so te velike cisterne, ker pride kmet v tolmun in vakumsko sčrpa vodo in tolmun je v trenutku suh."

Ribe so iz suhih strug potokov že premaknili v Vipavo, Marc upa, da ne bo prišlo do kakšnega pogina in da se bo kot leta 2003 stanje po sušnem obdobju normaliziralo.

Na Komunali Tolmin so zaradi nizkega vodostaja vodnih virov v petek in do preklica prepovedali zalivanje vrtov, pranje avtomobilov, polivanje cest neposredno iz vodovodnega omrežja ter vsako tratenje vode v več naseljih na Tolminskem in Kobariškem. Vodja tehnične službe, Berti Rutar: „Trenutno je najbolj pereče v občini Tolmin in v občini Kobarid, v naselju Livek, tam se dnevno dovaža voda. V občini Tolmin pa Sela nad Podmelcem, Logaršče in pa Sela pri Volčah. Voda se vozi tudi še v naselje Ljubinj in naselje Jevšček. Drugje smo s pozivi omejili porabo vode, ker so gladine izvirov oziroma izdatnost izvirov toliko upadle, da lahko pričakujemo motnje v oskrbi.“

Vodni viri so že bili na nižji ravni, a se je to dogajalo v zimskem času, medtem ko je sedaj poraba vode bistveno večja, na račun kmetijstva pa tudi turizma. Če bo izdatna suša in ne bo obilnih padavin, bo težava predvsem na manjših vodovodnih sistemih. „Veliki vodovodni sistemi, kot so Zadlaščica, vodovodni sistem Tolmin, vodovodni sistem Kobarid, pa ne pričakujemo večjih problemov. Prav tako v bovški občini, kjer je bilo nekoliko več padavin, pa tudi omrežja so urejena, nova.“

Ne izključuje možnosti redukcije, kar je sicer najslabši možen scenarij. Uporabnike vodovodnih sistemov vseh treh posoških občin pa naprošajo za varčno in gospodarno porabo vode.

Stanje se tudi po zadnjih padavinah ni izboljšalo na Kanalskem, padlo je sicer med 10 do 20 litrov na kvadratni meter, kar pa je v celoti vsrkala presušena zemlja. Kot je povedal vodja režijskega obrata, Vinko Medvešček, še vedno vodo dovažajo v naselja: Lig, Kambreško, Srednje, Kanalski Vrh in Levpa. Prevoze opravljajo iz pred kratkim posodobljene vodarne Močila.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down