Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"V življenju še nisem videl toliko jurčkov kot jih je letos"

V solkanskem Hotelu Sabotin so danes odprli 25. razstavo gob. Do srede bo na ogled 188 različnih primerkov, ki so jih nabrali člani društva in drugi ljubitelji tega gozdnega bogastva.

Letošnja letina je zelo dobra, še zdaleč največ je jurčkov. Gabrijel Seljak iz Gobarskega društva Nova Gorica pojasnjuje, kje so bile nabrane:

„Nabrane so bile na širšem območju Goriškega – od Cerkljanske, Tolminske, Trnovskega gozda, Idrijske do Krasa in Postojnske. Letos je razmeroma res bogat, po nekaj sušnih letih, ki smo jih imeli v preteklih letih, je letina letos res obilna.“

Letošnja gobarska sezona je v znamenju obilne letine jurčkov:

„Letos je jurčkov toliko, kot jih v življenju še nisem videl. To si razlagam prav s sušo letošnjega poletja. Zaradi česar so bila drevesa, ki živijo v sožitju z gobami, prisiljena, da z njimi bolj tesno sodelujejo in so jim zato na jesen v večji meri vračale. Treba je upoštevati, da gobe same ne morejo ustvarjati hrane, morajo jo dobiti od drugod, bodisi od razkrajajoče organske snovi, ki leži na tleh, bodisi v povezavi z drugimi rastlinami, predvsem z drevesi.“

Na letošnji razstavi je na ogled tudi nekaj redkih primerkov, med njimi so tudi zelo strupene gobe in take, ki sodijo med najokusnejše. Slednje bodo še ves teden na meniju kuhinje v Hotelu Sabotin.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Startup studio: Proces inoviranja s Taro Brus

Preberi več

Nasilje otrok in mladostnikov – četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

Incastra: zeleno, trajnostno in digitalno - ponedeljek po 11.00 uri

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več

DOBRE ZGODBE TEDNA - petek po 11.uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down