Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Mirnu bodo obeležili stoletnici nogometa in čevljarstva

V Mirnu bodo v ta konec tedna s tridnevnim praznovanjem obeležili 100-letnico nogometa in prav tako 100-letnico čevljarstva v kraju. Osrednji dogodek bo petkova slavnostna akademija, ki bo ob 19. uri na nogometnem igrišču, na kateri bodo skušali pričarati nogometni utrip v Mirnu. Na akademiji bo predstavljena tudi obsežna knjiga Miren, nogometni stoletnik 1922 – 2022 Trdoživost in entuziazem.

Avtor Peter Budin pojasnjuje, da je knjiga nadgradnja dosedanjih publikacij mirenskega nogometnega kluba Adria:

Prikazano je celotno stoletno obdobje po kronološkem redu, začenši s prvim obdobjem v letu 1922 do letošnjega leta. Dogajanje je razdeljeno po posameznih obdobjih, poseben poudarek je na najuspešnejem obdobju delovanja kluba, to je bilo v zahodni conski nogometni ligi v 70. letih in prvo mesto v sezoni 2009/10 v tretji slovenski nogometni ligi.“

Knjiga je opremljena z več kot 150 fotografijami iz različnih obdobij in zajema tudi prikaz gradnje mirenske nogometne infrastrukture, ki je v zadnjih petdesetih letih iz skromnega igrišča prerasla v sodoben športni objekt s tremi igrišči in velikimi društvenimi prostori.

Po dogodkih bo sicer najbolj bogata sobota, ki bo že dopoldan postregla z mednarodnim nogometnim turnirjem mlajših ekip, pravi Erik Kovic, predsednik ND Adria Miren:

V soboto se bodo zjutraj ob 8. uri začeli turnirji mlajših selekcij, to bo selekcija U9, U11 in U13. Ob 14. uri bo mednarodna tekma kadetov naše Adrie in Udineseja, ker mi smo člani Udinese Academy, ob 16. uri bo pa tekma legend slovenske reprezentance, med njimi lahko rečem, da bo, recimo, Cimerotič, pa Udovič … z našimi legendami Adrie.“

Ob nogometnem dogajanju bo v soboto možen ogled čevljarske proizvodnje v tovarni obutve Ciciban in obisk čevljarskega muzeja. Peter Budin dodaja:

Miren je kraj čevljarstva in kraj nogometa. Tudi neuradna himna lepo pravi: „Živi naj Miren, krasna vasica, kjer vsak je šoštar al' šteparica. Mladina rada brca fusbal, da čevljar brez dela ni ostal.“ Glede na to, da družina Petejan nadaljuje 100-letno tradicijo čevljarstva v Mirnu in je tudi pokroviteljica naše nogometne šole, smo se odločili, da skupaj z nogometnim praznikom proslavimo tudi stoletni jubilej čevljarstva.“

Praznovanje se bo zaključilo v nedeljskih večernih urah z gledališko predstavo, ki jo bo ob 18. uri uprizorilo Prosvetno društvo Štandrež.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down