Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Goriških Brdih se konec tedna že začenja trgatev

Letošnja suša je pospešila tudi zorenje grozdja, zato se bo trgatev začela prej kot običajno. V briških vinogradih že konec tega tedna.

Čas trgatve je bistveno bolj zgoden kot običajno, je povedal direktor Kleti Brda Silvan Peršolja: "Za penine bomo pobrali nekaj že v tem tednu, začenši s četrtkom. Naslednji teden, sreda, četrtek, pa bo začelo tisto, kar imenujemo redna trgatev. Bomo pobirali grozdje tudi za mirna, bela vina. Začeli bomo s sivim pinotom, potem bo tudi modri pinot in tudi kaki mlajši vinogradi."

Kakšna so sicer pričakovanja pred začetkom letošnje trgatve? "Kot vsi, se tudi mi oziroamo v nebo v pričakovanju kake kaplje dežja. Ker pač tega ni bilo, od pomladi sem, obilne moče, bo posledično tudi pridelek zelo skromen, konec trgatve bomo veseli, če bomo pod streho spravili 55 - 60 odstotkov normalno pričakovanih količin."

Direktor briške kleti pa še poudarja, da so v boljši kondiciji tisti vinogradi, za katere lastniki dobro skrbijo in jih skrbno obdelujejo preko celega leta. "Tu prihaja do vrednosti to znanje, ki ga na vseh teh zimskih predavanjih in tudi, ko govorimo o trajnosti, je potrebno pristopiti k obdelavi vinograda kot celote, že od zasnove naprej, potem tudi vsako leto obdelava. En tak razumen, tradicionalen pristop. Moderna beseda je trajnost, ampak se vidi sedaj, kdo je vinogradnik in kdo ne. Zagotovo je pa to letnik, ki si ga noben vinogradnik ne želi."

Kljub izjemni suši pa si v času trgatve ne želijo obilnejšega dežja, saj bi posledično lahko začelo gniti grozdje, ki je v letošnjem letu zaradi vremenskih razmer zdravo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down