Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Goriških Brdih iščejo rešitve za kljubovanje suši

Čeprav suša vinogradnikov ni tako prizadela kot druge kmete, so vendar potrebovali namakanje. Zato sta v torek na seji sveta Občine Brda svetnika Romana Velišček in Damjan Birtič predlagala, da bi to tam uredili sistemsko - razmislili tudi o gradnji zadrževalnikov vode. Župan Franc Mužič soglaša in spominja, da so že davno načrtovali zajezitev briških potokov. A kot dodaja, to ni le politična odločitev občine:

“Strinjam se, da je treba o tem razmišljat in da je to stvar države, da napravi neko strategijo, gotovo na pobudo strokovnih služb, kot so naše svetovalne službe tu v Brdih.”

Že zdaj pa se lahko vinogradniki tudi drugače zoprstavijo suši. Po razlagi svetnika in direktorja Kleti Brda Silvana Peršolje se obrestuje ustrezna ureditev vinogradov, na kar je stroka letos posebej opozarjala:

“Trta je bolj odporna na sušo in je letos doživela manj stresa v tistih vinogradih, ki so narejeni na pravih legah, posajeni s pravimi podlagami in tudi na pravi način obdelovani.”

Ampak mladi vinogradi so zahtevali zalivanje, pri čemer Peršolja ocenujeje, da je trto najbrž prizadela zlasti vročina:

“Bolj kot pomanjkanje dežja, so bile problematične visoke temperature – nad 34, 35, 36 stopinj, ko je enostavno šok za rastlino tako velik, da potem morda tudi ne zmore poiskati vode iz globin.”

Ureditev namakanja je pri vsem tem nujna, še pravi direktor:

“Nedvomno je, da se podnebje spreminja in je treba poskrbeti za zadrževanje zimskih količin vode v manjših ali večjih zadrževalnikih, ki so lahko na posameznih kmetijah, se pravi mikro, ali pa tudi na primernih lokacijah, kjer je lahko potem nekaj tisoč kubikov, kar je primerno vsaj za prvo pomoč pri takih, skrajnih sušah.”

In zgled imajo Brici takoj čez državno mejo pri Neblem.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down