Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tla na Bovškem so se "stresla" v petek, več kot 200 sodelujočih pa je posredovalo na okrog 90 dogodkih

V Industrijski coni Bovec v porušenem objektu ujet otrok, na Žagi iskanje večjega števila pogrešanih oseb, v Kulturnem domu Bovec množična nesreča s 50 poškodovanimi. To je le nekaj scenarijev iz vaje Potres 2022, ki se je v petek in soboto odvila na Bovškem.

V 24 urah in v zelo slabem vremenu je moralo preko 200 pripadnikov različnih društev, ki delujejo v okviru civilne zaščite v Sloveniji in Italiji posredovati na preko 90 dogodkih. Vajo so zasnovali v Gasilski zvezi Bovec pod poveljstvom Uroša Kemperja,: „Ocenjujem, da je bila vaja zelo dobra, ekipe so bile zelo zadovoljne, tako da analize bodo pa pokazale, kaj je bilo slabo, kaj je bilo dobro, ampak večina je bila pozitivno. Vaja je bila mišljena predvsem zato, da se ugotovi, kakšna oprema še manjka pri tovrstnih dogodkih. “

Tla so se „stresla“ v petek ob 17. uri, nato pa je stekel protokol ukrepanja struktur civilne zaščite, sodelovale so Gasilske zveze Bovec, Kobarid in Tolmin, civilna zaščita Bovec, gasilska enota iz Nove Gorice, vodniki reševalnih psov iz Nove Gorice, Jamarska reševalna služba, PGD Ježica, enote iz sosednje Furlanije Julijske krajine, Marcon, Slovenska policija, Helikopterska nujna medicinska pomoč in radioamaterji.

Na vaji je sodelovalo tudi preko 50 statistov oziroma reševanih oseb, scenariji pa so bili sledeči: v Trenti je plaz zasul avto, na eno vozilo pa je padlo drevo. V Ravelniku je potekala iskalna akcija za izgubljenimi otroki in reševanje poškodovane osebe v neprehodnem rovu. V Industrijski coni Bovec je bil v porušenem objektu ujet otrok, tam pa so morali odstraniti tudi porušen dimnik in fotovoltaiko. Na Trgu golobarskih žrtev so iz potoka reševali osebo, v Kulturnem domu Bovec pa je šlo za množično nesrečo s 50 poškodovanimi osebami in iskanje v neznanem okolju in reševanje poškodovanih oseb, kar je dodatno oteževal požar. Na Rupi so reševali v enem porušenem jašku ukleščeno osebo, v drugem pa je bil prostor zasičen še z ogljikovim monoksidom, prav tako pa so pomoč nudili osebi, na katerega je padel težak predmet. Na Cesti na B postajo je bila oseba ujeta pod skalo, s ceste pa je zdrsnilo tudi vozilo, na A postaji kaninske žičnice je delavec padel v luknjo, sama krožnokabinska žičnica pa se je ob potresu zaustavila, v kabinah pa so ostale ujete osebe. V Čezsoči so v ruševinah iskali in reševali pogrešane osebe, v Logu Čezsoškem je potekalo reševanje oseb na drugem bregu reke Soče, dostop pa je bil mogoč samo čez reko, na Žagi so iskali večje število pogrešanih oseb, na TKK na Srpenici je bil porušen oder, ena oseba pa je padla v bazen, prav tako na Srpenici pa so v večnamenski dvorani novozgrajenega objekta, ki je zaradi varne protipotresne gradnje ostal nepoškodovan, postavili skupna ležišča.

(Foto: Milan Štulc)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down