Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sto let star kotel za žganjekuho del etnološke zbirke v Vrtojbi

Na domačiji Koglot v Vrtojbi bo v petek ob 19. uri odprtje nove etnološke zbirke. Zorin Koglot je na svoji avtentični kmetiji ohranil edinstven skoraj sto let star kotel za žganjekuho, ki še danes služi svojemu namenu. V istih prostorih je urejena tudi manjša etnološka zbirka, z orodji ter predmeti iz nekdanjega vsakdanjega življenja. Otvoritev bo potekala v sklopu letošnje Boreljade.

Matej Koglot iz omenjene domačije pojasnjuje:

Muzej ima dva dela, spodnji del je obnovljena stara žganjekuha, ki bo sedaj imela sto let, na vrhu je muzej, kjer so razstavljeni predmeti iz naše zgodovine. Muzej je v grobem razdeljen na dva dela, en del je spalnica, en del je kuhinja.“

Od kod vse so prišli predmeti, ki bodo na ogled?

Iz raznih koncev, nekateri so te predmete podarili, nekaj smo imeli mi, nekaj je dal Goriški muzej. Mislim, da se bo to še spotoma nadgrajevalo.“

Obrt je v družini že dolgo prisotna, žganje na domačiji še vedno kuhajo, le da sedaj uporabljajo novejše pripomočke. Med starimi predmeti, ki bodo na ogled, Matej Koglot izpostavlja vinotolo, leseno korito, v katerem so včasih mesili kruh.

Žganjekuha je že sama po sebi zanimiva leta '27 bo imela sto let in je še vedno popolnoma delujoča. Gre torej tudi za tehnično kulturo“.

Muzejska zbirka je vzpostavljena v okviru projekta »Dediščina szi naše kašče – nova etnološka zbirka«, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Obisk etnološke zbirke v Vrtojbi bo možen po dogovoru.

FOTO: Matej Koglot

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down