Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sladkorji so narasli, kisline so padle,... ni bilo za čakati

S pobiranjem grozdja za penine so pričeli ta teden tudi na Krasu. Kljub temu, da ima veliko vinogradnikov na Krasu možnost namakanja, pa je suša naredila veliko škode. V povprečju bo vsaj 40 odstotkov manj pridelka.

Vsaj take so prve ocene, natančne številke bodo znane po zaključni trgatvi, pravi Majda Brdnik iz Kmetijsko svetovalne službe Sežana. "Tudi na Krasu je nekaj peničarjev, tako da se je tudi že na Krasu oziroma pod okolišem Vrhe, začelo s chardonnayem za penine. Rezultate bomo videli, kajti sladkorji so narasli, kisline so padle in tudi ph-ji so že tako visoki, da ni bilo za čakati."

Letino je najbolj zaznamovala suša, v primerjavi z lani, je bilo padavin kar za polovico manj: "V vegetaciji, posebej v fazi zorenja, ali potem, trta tudi le rabi tistih 200 mililitrov dežja, da se jagode odebelijo, takoj po cvetenju se celice v jagodah delijo, potem pa že v juliju in avgustu rabi, da se tudi te celice okrepijo. Žal, ostalo je nekje na stopnji graha."

Ponekod pa le nekoliko več, saj si lahko na srečo Kraševci pomagajo z namakanjem, tako da je stanje od vinograda do vinograda različno, pravi Brdnikova. „Je bistvena razlika od vinogradov, kjer ni namakano, posebno, kjer če so višje lege, kajti, poleg izrednega pomanjkanja vode, so bile še izredno visoke temperature in veter, ki je trto dobesedno izsušil, tako da je tudi odvrgla liste in so grozdi so ostali zelo drobni.“

V povprečju bo vsaj 40 odstotkov manj pridelka, natančne številke bodo znane po trgatvi.

(Foto: Wikipedia)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down