Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Skupaj bodo pospešili namakanje v zgornji Vipavski dolini

Potem ko je ajdovski župan Tadej Beočanin v začetku aprila podpisal pogodbo glede namakalnega sistema Vogršček s kmetijskim ministrom in ostalimi župani, je včeraj s predstavniki KGZ Nova Gorica, KGZS, Komunalno stanovanjske družbe in KZ Vipava podpisal še skupno izjavo za pospešitev vzpostavitve namakalnega sistema.

Kaj si od tega obetajo kmetje v zgornji Vipavski dolini, je povedal predsednik zadruge Aleš Kosovel:

Občina bo vzporedno urejala tudi druge izzive, s katerimi se soočajo kmetovalci, kot je vzdrževanje poti, jarkov, vodotokov in drenažnih sistemov. Oblikovali bodo nov ukrep pomoči kmetovalcem, cene namakanja pa bodo primerljive s tovrstnimi sistemi po Sloveniji, so še zapisali v skupni listini.

Lokalni namakalni sistem bo v upravljanje prevzelo javno podjetje KSD Ajdovščina – direktor Luka Jejčič:

Ajdovska občina se je namreč med drugim zavezala, da bo ob gradnji namakalnega sistema predvidela tudi izgradnjo sončnih elektrarn za napajanje črpališč, in tako zagotovila čim večjo energetsko neodvisnost in vplivala na višino obratovalnih stroškov.

Podpisniki želijo skupaj spodbuditi čimprejšnji začetek gradnje enega večjih projektov in k podpisu pogodbe privabiti čim več lastnikov kmetijskih zemljišč.

(Foto: Občina Ajdovščina)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down