Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

S pitno vodo morajo varčevati tudi na Kanalskem, v Ajdovščini velika požarna ogroženost

Ne le na Ajdovskem in Vipavskem, kjer je včeraj Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina izdala prepoved uporabe pitne vode za namene, ki niso primarna oskrba, včeraj so tudi v kanalski občini vse porabnike pitne vode iz javnega vodovoda pozvali k racionalni porabi in skrajnemu varčevanju s pitno vodo.

Vsem krajanom je do tako do preklica prepovedana uporaba pitne vode iz vodovoda za zalivanje vrtov in njiv, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in vsaka druga nenamenska poraba. Vodja režijskega obrata, Vinko Medvešček: "Težave v občini so okrog 10 dni bolj intenzivne, najprej se običajno pojavijo težave na višinskih vodovodih: Kanalski Vrh, Levpa, Kambreško, Lig, potem se še kakšna okvara pritakne zraven, tako da že 14 dni intenzivno dovažamo vodo v javne sisteme."

Zaenkrat še razpolagajo z zadostnimi količinami vode za prevoz, ki ga opravjata gasilski društvi Avče in Kanal. Glavni vodni vir je zajetje Kajža v dolini Avščka z okrog 700 kubičnimi metri na dan, kar zadostuje za javni vodovod, ki ga zajetje oskrbuje, in dodatno za prevoz. Pomanjkanje padavin je letos izrazito: "V letošnjem letu nam manjka za 4 mesece povprečne porabe padavin. 250 litrov na kvadratni meter je padlo, moralo pa bi jih še vsaj 800 do sedaj. Tako da mislim, da je še kar v redu situacija, glede na pomanjkanje."

Če se bo suša nadaljevala? Še 10 dni bi zmogli, dodaja, ostaja še reka Soča preko vodarne Močila, ki predstavlja dober vir v suši.

Spoštovanje ukrepa varčevanja s pitno vodo nadzira Redarska služba Medobčinske uprave, dodajajo na Kanalskem.

Zaradi pomanjkanje padavin in visokih temperatur je tudi narava presušena, zato so v občini Ajdovščini včeraj razglasili veliko požarno ogroženost naravnega okolja, prepovedano je kakršno koli kurjenje ali uporaba ognja v naravnem okolju.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down