Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Projekt Evropske prestolnice kulture pod žensko taktirko

Skorajda istočasno je bilo danes odločeno o dveh ključnih funkcijah za projekt EPK 2025. Zavod GO!2025 prevzema Kaja Širok, na čelo EZTS GO pa Romina Kocina.

Mestni svetniki so še uradno – enotno – podprli zgodovinarko, italijanistko, Kajo Širok, doktorico kulturne zgodovine za direktorico Zavoda GO!2025 – Evropska prestolnica kulture Nova Gorica. »Sprejela sem jo z veliko ponižnostjo in istočasno častjo. Mislim, da gre tukaj za eno zelo posebno nalogo, ki je izziv vsem nam, ki se ukvarjamo  s kulturo in raziskovanje tega prostora in ki se zavedamo, kako močna simbolika je v tem prostoru in kako izjemen je projekt Evropske prestolnice kulture.«

Obenem bo velika naloga, da programe, ki se pripravljajo, čimbolj približajo ljudem. »Menim, da Evropska prestolnica kulture pomeni skupnost, pomeni družba in ko govorimo o teh dveh besedah, govorimo tudi o solidarnosti. In nikoli prej kot danes se izkazujejo te potrebe, da naša družba mora biti solidarna in da je kultura tisto vezivo, ki lahko vedno prinese ne samo solidarnost, ampak tudi mir. In mir je verjetno tista beseda, ob brezmejnosti, ki ima poseben pomen v zadnjem mesecu,« pravi Širokova.

Skupščina Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje GO, pa se je med 16 prijavljenimi kandidati za direktorja odločila za Romino Kocina. Kot je po današnji izredni seji poudaril župan Klemen Miklavič, bosta EZTS GO in javni zavod EPK skupaj vodila Evropsko prestolnico kulture. »Nadejam pa se, da se bosta čimprej usedli in začeli sestavljati model, po katerem bomo prepletli - potrebujemo enovito upravljanje Evropske prestolnice kulture. To je edinstveni izziv, nobena Evropska prestolnica kulture prej po Evropi ni imela takšnega izziva, saj je to prva ki združuje dve mesti v eno urbano območje, ki nosi naslov Evropska prestolnica kulture.«

Mandat Romine Kocina bo trajal tri leta, mandat Kaje Širok pa pet, zavod bo leta 2026 tudi ugasnil. V prvem letu je predvidenih 13 zaposlitev, od tega 3 pomočniki direktorice, plače pa bo – vsaj v letošnjem letu – krila novogoriška občina. Širokova prve razpise napoveduje v prihodnjem tednu.

Romina Kocina, rojena v Šempetru pri Gorici, je otroštvo preživela v Mirnu in se nato z družino preselila v Gorico, kjer je tudi zaključila študij. Diplomirala je iz politologije – mednarodna smer, na univerzi v Trstu.

Od leta 2016 je koordinatorka skupnega sekretariata Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020, od kjer prihaja na EZTS GO. O imenovanju na položaj direktorice EZTS je povedala: "Počaščena sem in upam, da bom kos izzivu. Pravim izziv v pozitivnem smislu, EZTS je mlada, dinamična realnost, ki je v preteklih letih že pokazala svoj potencial in zmožnosti, kar dokazujejo številni projekti, ki jih je združenje spravilo pod streho, nenazadnje tudi projekt Evropska prestolnica kulture 2025! Spoznala sem in neposredno spremljala, s strani Programa Italia-Slovenia, razvoj dveh CTN projektov (Zdravstvo in Soča), ki sta edinstvena na svojem področju ter dokazujeta, da, če obstaja želja, lahko dobro sodelujemo in naredimo marskaj dobrega za teritorij in prebivalce brez jezikovnega razlikovanja ali razlikovanja identitete."

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down