Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pokrajinski arhiv kljub poplavi informacij od vsepovsod ne izgublja na pomenu

Novogoriški pokrajinski arhiv beleži 50. jubilej, ki so ga slovesno proslavili včeraj. Ob tej priložnosti so že predhodno postavili in odprli razstavo „Naših 50 let“ o obletnici ustanovitve arhiva kot samostojnega javnega zavoda. Izdali pa so tudi istoimenski zbornik. To pa še ni vse, uradno so odprli tudi nove prostore, pojasnjuje direktorica Tatjana Martelanc:

V letošnjem letu smo prenovili pritlične prostore, ki so nekdaj pripadali banki, sedaj pa imamo v lasti celotno stavbo pokrajinskega arhiva v Novi Gorici. Odločili smo se, da se na tak način tudi približamo našim uporabnikom arhivskega gradiva. V pritličnih prostorih smo uredili novo čitalnico ter novo predavalnico, ki služi za izvajanje raznih učnih ur za šolske skupine.“

Obiskovalci lahko odslej do novogoriškega pokrajinskega arhiva dostopajo neposredno iz parkirišča. Direktorica še dodaja, da imajo tudi na voljo ustrezne pripomočke za slabovidne osebe.

Ob poplavi informacij, ki so dosegljive na svetovnem spletu, je arhiv še vedno pomemben vir informacij, pravi Martelančeva:

Raziskovalci so še vedno zavezani temu, da pridejo k nam, vojn po starem papirju ima seveda svoj čar, tako da imamo precej tudi rednih obiskovalcev, ki pridejo vsak teden k nam, pripravljajo razne raziskave, seminarske naloge, doktorske dizertacije. Imamo pa tudi precej ljudi, ki želijo uveljavljati kakšne upravno-pravne zahtevke, tudi njim pomagamo."

Na pomen pokrajinskih arhivov je na včerajšnji slovesnosti opozoril državni sekretar na Ministrstvu za kulturo, Marko Rusjan, ki še dodaja:

Da je v 21. stoletju pomen arhivov toliko večji, ker je v bistvu v vsej tej množici informacij, ki nas poplavljajo, dejansko težko razbrati prava dejstva. Arhivi so tisti, ki morajo kot institucija hraniti zgodovinsko vse registre, evidence, kaj se je zgodilo, kaj so različne oblasti evidentirale in to je glavni vir preverjanja teh dejstev in s tem se lahko zoperstavimo poplavi namernih, nenamernih, napačnih informacij.“

Je poudaril državni sekretar Rusjan

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down