Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Padavine dobrodošle, a jih še ni dovolj

Neurje z močnim vetrom je že včeraj zajelo večji del države, tudi danes se ob nevihtah pojavljajo močni sunki vetra, možni pa bodo tudi močnejši nalivi, opozarja Agencija RS za okolje, ki je zaradi nevihtne ogroženosti izdala oranžno vremensko opozorilo za vso državo.

A ne le Krasu, tudi drugod je presušena narava tako vendarle dobila večjo pošiljko padavin. Danes je, ob 8:30, tudi HE Solkan (na sliki) ponovno začela obratovati, so sporočili iz Soških elektrarn Nova Gorica. Obratovanje agregatov elektrarne se bo prilagajalo razpoložljivemu pretoku reke Soče, so še dodali. Letos je to šele drugič – po letu 2003 – prišlo do začasne prekinitve obratovanja HE Solkan. Zaradi nizkega pretoka so najprej zaustavili obratovanje konec julija, nato so jo ponovno zagnali čez nekaj dni, a je bilo padavin dovolj le za nekaj dnevno obratovanje.

Ribiči veseli padavin, a jih še ni dovolj, da bi si oddahnili

Prizori reke Nadiže so te dni pretresljivi, čeprav je običajno, da ima v poletnih mesecih nizek vodostaj, pa je letos na odsekih povsem presahnila. V posameznih tolmunih so ostale ujete ribe, ki so jih ribiški čuvaji v velikem številu selili v reko Sočo.

Letošnje leto je najhujše v zgodovini Ribiške družine Tolmin, ocenjujejo, stanje je namreč tudi na drugih rekah še vedno zaskrbljujoče, čeprav je nekaj olajšanja prineslo zadnje deževje, ocenjuje predsednik ribiške družine, Milan Berlot. „Nekoliko so vodostaji, zlasti Soča pa Tolminka, se dvignili, ampak za malenkost. Kar pomeni, da je nekoliko bolje, vsekakor pa je za nas še vedno alarm pred tako sušo, kakršna je bila. Se pravi, če ne bo padavin, se bodo težave še nadaljevale.“

Do sedaj na srečo večjih poginov ni bilo. „Ribji živelj smo rešili, zlasti v kritičnem delu, kot je Nadiža pa tudi druge reke, zlasti gojitveni potoki, smo jih izlovili in prestavili v Sočo, tako da smo skrbeli. Kajti, res je, da imamo izpad tudi na segmentu ribolovnega turizma, ampak za nas je bolj pomemben ribji živelj, ki ga rešujemo in upam, da ga bomo tudi v bodoče.“

Tudi v bodoče preklica ribolova še ni pričakovati, Berlot opozarja tudi na številne pregrade, ki jih postavljajo kopalci, iz kamenja in vej, saj s tem ogrožajo življenja rib, ki se ne morejo prosto gibati in lahko v primeru znižanja vode poginejo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down