Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na več območjih prepovedano zalivanje s pitno vodo, vodostaj Hublja že izredno nizek

Suša pritiska tudi na oskrbo s pitno vodo, zato so ponekod že uvedli omejitvene ukrepe. Težave zaradi pomanjkanja padavin in povečane porabe nastajajo predvsem pri manj stabilnih vodnih virih.

Javno podjetje Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica je do preklica prepovedalo vsakršno namakanje, zalivanje in pranje avtomobilov na območju naselij, ki se oskrbujejo iz javnega vodovoda Hubelj, saj je zaradi velike porabe motena dobava vode z tega sistema. Prav tako velja prepoved in poziv k varčni rabi vode v Oseku in Vitovljah. Kot so nam zagotovili v novogoriškem podjetju, pa na Mrzleku zaenkrat ne načrtujejo nobenih redukcij oz. zmanjšanja potrošnje.

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina medtem z današnjim dnem uvaja nove ukrepe, potem ko je že izdala priporočila zaradi nizkega vodostaja Hublja.

Kot poudarja direktor Luka Jejčič, se je pretok letos že zelo zgodaj znižal, saj se je poletje šele pričelo, sušno obdobje pa bo še trajalo, zato do preklica veljajo naslednje omejitve:

Dolgoročna rešitev je gradnja rezervoarjev ob Vodarni Hubelj. Ob tem Jejčič izpostavlja dva projekta s strani občine Ajdovščina.

Podatki ARSO niso obetavni, saj se je pretok Hublja z 0,7 m3/sekundo s konca maja zmanjšal že pod 0,5 m3/s.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down