Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na več območjih prepovedano zalivanje s pitno vodo, vodostaj Hublja že izredno nizek

Suša pritiska tudi na oskrbo s pitno vodo, zato so ponekod že uvedli omejitvene ukrepe. Težave zaradi pomanjkanja padavin in povečane porabe nastajajo predvsem pri manj stabilnih vodnih virih.

Javno podjetje Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica je do preklica prepovedalo vsakršno namakanje, zalivanje in pranje avtomobilov na območju naselij, ki se oskrbujejo iz javnega vodovoda Hubelj, saj je zaradi velike porabe motena dobava vode z tega sistema. Prav tako velja prepoved in poziv k varčni rabi vode v Oseku in Vitovljah. Kot so nam zagotovili v novogoriškem podjetju, pa na Mrzleku zaenkrat ne načrtujejo nobenih redukcij oz. zmanjšanja potrošnje.

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina medtem z današnjim dnem uvaja nove ukrepe, potem ko je že izdala priporočila zaradi nizkega vodostaja Hublja.

Kot poudarja direktor Luka Jejčič, se je pretok letos že zelo zgodaj znižal, saj se je poletje šele pričelo, sušno obdobje pa bo še trajalo, zato do preklica veljajo naslednje omejitve:

Dolgoročna rešitev je gradnja rezervoarjev ob Vodarni Hubelj. Ob tem Jejčič izpostavlja dva projekta s strani občine Ajdovščina.

Podatki ARSO niso obetavni, saj se je pretok Hublja z 0,7 m3/sekundo s konca maja zmanjšal že pod 0,5 m3/s.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Startup studio: Proces inoviranja s Taro Brus

Preberi več

Nasilje otrok in mladostnikov – četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

Incastra: zeleno, trajnostno in digitalno - ponedeljek po 11.00 uri

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več

DOBRE ZGODBE TEDNA - petek po 11.uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down