Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško

Letošnja sečnja v Trnovskem gozdu drugačna od prejšnjih

Kot ugotavljajo v Zavodu za gozdove, se je zaradi ugodne cene borovega lesa izredno povečalo zanimanje lastnikov za sečnjo v borovih gozdovih, kar je opazno zlasti na območju Trnovega oz. na obrobju Trnovskega gozda.

Marsikje so že na delu stroji, saj so samo v gozdnogospodarski enoti Gorica izdali 13 odločb za 2.400 m3 lesne mase. Veljavne so sicer pet let, a bodo verjetno izvedene še to pomlad, je povedal vodja tolminske enote Zavoda Edo Kozorog:

Letos je sečnja še nekoliko povečana, v naslednjih letih pa se bo precej zmanjšala, napoveduje Kozorog, saj se je že uravnala neenakomerna dinamika sečenj iz preteklih let zaradi sanitarnih razlogov. Med delovišči, ki so bliže gozdnim in javnim cestam, je vodja OE Zavoda za gozdove izpostavil:

Podobno kot na Krasu je tudi v Vipavski dolini nekaj več kot tisoč hektarjev borovih sestojev, ki so že starejši, saj so bili posajeni večinoma na degradiranih zemljiščih pred več kot sto leti.

Obiskovalce pozivajo, da ne vstopajo na označena delovišča, na katerih predvsem zaradi varnosti velja prepoved zadrževanja.

Deli z drugimi:
Aktualno

Investirajte v uspešen partnerski odnos – četrtek po 11.00 uri

Preberi več

VELIKI DOBRODELNI KONCERT V DVORANI KOTALKALIŠČA RENČE

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2022

Preberi več

STARTUP STUDIO: Znanstveni zabojček iz Kobarida!

Preberi več

Volitve predsednika RS 2022 - pravila oglaševanja

Preberi več
Napovedujemo
Pokrovitelji:
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down