Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Išče se projektant za preureditev Trga Evrope

Slovenska vlada je pred kratkim odobrila sklep, da se novogoriški mestni občini zagotovi 10 milijonov evrov za delovanje Zavoda GO!2025 medtem pa je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO objavilo javno obvestilo, s katerim išče ponudnike za pripravo celotne projektne dokumentacije za preureditev Trga Evrope.

Projektna dokumentacija bo zajemala dve fazi: obnovo Trga Evrope, in v njegovo neposredno bližino umestitev objekta paviljonskega tipa, točno na slovensko-italijanski meji. Namenjen bo za Evropsko prestolnico kulture in bo imel vlogo vstopno-informacijske točke za obiskovalce programa EPK. Polovica objekta bo segala na slovensko, polovica na italijansko stran, pojasnjuje Tomaž Konrad, namestnik direktorice EZTS GO.

Ravno v tem je izziv projektiranja, v nadaljevanju pa tudi gradnje in upravljanja tega objekta, ker je na meji, se pravi, moramo spoštovati zakonodajo ene in druge strani tudi že v fazi projektiranja.“

Objekt na meji bo pritličen in bo obsegal do 400 kvadratnih metrov površine. Druga faza projekta, za katerega iščejo ponudnike za pripravo projektne dokumentacije, pa zajema ureditev Trga Evrope.

Trg se mora razširiti, odpreti proti italijanski strani, da se lepo razširi v tri ulice, dostopne do Trga Evrope, na slovenski strani se tudi razširi in odpre proti železniški postaji, tako da postane precej večji in omogoča dejavnosti in storitve, ki jih na temu območju mest želimo.“

Konrad še dodaja, da bo mozaik na Trgu Evrope, ki je že postal prepoznavni element tistega območja, ostal.

Celotno območje bo zaokroženo še s t. i. EPIC Centrom, medkulturnim vozliščem, ki je bil sprva zamišljen kot podzemno – nadzemni objekt na Trgu Evrope, a ga nameravajo umestiti v bližnje skladišče Slovenskih železnic. Projektna dokumentacija za preureditev Trga Evrope in postavitev objekta na meji naj bi bila pripravljena do prihodnje pomladi. Tako bi še ulovili skrajne roke za izvedbo pred letom 2025, ko bo Nova Gorica v partnerstvu z Gorico nosilka naziva Evropska prestolnica kulture 2025.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down