Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Gostincem se je odvalil velik kamen od srca

V počitniški teden šolarjev zahodne regije smo vstopili s sproščenimi ukrepi, razen v zdravstvu, socialnem varstvu in v zaporih, PCT pogoj ni več potreben. Prav tako se šolarjem ne bo več potrebno samotestirati, v veljavi pa ostajajo maske.

Odpirajo se nočni klubi in diskoteke, sprostile so se tudi omejitve delovnega časa gostinskih lokalov, kjer si sedaj obetajo tudi več obiska, kot je povedala Patricija Furlan, predsednica sekcije gostincev, živilcev in turizma pri novogoriški obrtno-podjetniški zbornici. „Gostinci in vsi, ki delamo v storitveni dejavnosti, ki smo bili omejeni s pogoji, kot so skrajšanje delovnega časa, preverjanje PCT pogojev, se nam je odvil velik kamen od srca, tako da bomo lažje zadihali in bomo imeli odslej več gostov.“

Ob tem dodaja, da bodo še vedno dosledno upoštevali ukrepe NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe, kot so razkuževanje rok in varnostna razdalja.

Novosti so tudi pri napotitvah v karanteno. Osebe s potrjeno okužbo morajo v izolacijo, medtem ko v primeru tveganega stika posameznikom ni več treba v karanteno. Brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi ne več bodo pa iz proračun krili zgolj še hitre teste za dejavnosti, kjer je to še vedno obvezno.

V šolah pozdravljajo odpravo ukrepa samotestiranja tako pri učencih kot pri učiteljih, predsednik aktiva goriških ravnateljev, Janez Kobe. „Ker je samotestiranje prineslo kar nekaj dodatnega dela za vse, ki smo se s tem ukvarjali, se pravi, za učitelje, za zaposlene, tudi obremenitve skoraj vsakodnevnega testiranja, sploh v zadnjem času, ko ni bilo karanten. Kar se tiče pa mask, bi si želeli, da se ukinejo tudi te, saj predvsem pri otrocih je težko nadzorovati, da jih nosijo, in će se ne nosijo pravilno, se včasih sprašujemo tudi o smiselnosti tega ukrepa.“

Predvsem v prvi triadi, saj se že v samem začetku niso strinjali s tem ukrepom, a so ga ne glede na to spoštovali, ker je pripomogel, da so bile šole odprte, dodaja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down