Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Brezplačen odvzem vode iz hidrantov tudi na goriškem Krasu, začenja se ocenjevanje škode zaradi suše

Občina Šempeter - Vrtojba od sredine julija omogoča prevzem pitne vode za namakanje kmetijskih površin na hidrantu pred vratarnico na občinskem kamionskem parkirišču v Vrtojbi, od torka prejšnjega tedna sta se za podoben korak odločili tudi občini Renče -Vogrsko in Ajdovščina, od petka dalje pa je brezplačen odvzem vode mogoč tudi iz hidrantov na območju občine Miren-Kostanjevica.

Kot je pojasnil župan, Mauricij Humar, so odvzem pred tem dnem uvedli v Biljah, v Mirnu in Orehovljah, od petka pa še na kraškem delu občine, in sicer na naslednjih točkah:

- Križpot – križišče za Sela na Krasu in Lokvico na glavni cesti Opatje selo – Kostanjevica

- Sela na Krasu – pri Vodarni

- Kostanjevica – pri nogometnem igrišču

- Vojščica – nasproti avtobusne čakalnice

- Lipa – na križišču ob vstopu v vas in

- Temnica – pri zunanji pipi ob stari šoli

"Letošnje leto je izredno tudi, kar se tiče suše, tako da smo se odločili in dogovorili tako z Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica kot tudi s Kraškimi vodovodi, da so na določenih hidrantnih mestih vzpostavili primerne števce in ventile, da si lahko ljudje točijo vode v cisterne in z njimi namakajo poljščine, sadovnjake ali vinograde."

Voda se lahko uporablja izključno za kmetijske namene. "To vemo, da s to vodo ne bomo pomagali velikim kmetom, ki imajo velike površine, gre se za manjše kmete in ljudi, ki imajo trajne nasade in vinograde v zgodnji dobi, ko so še mlajši, ko tega potrebujejo več oziroma toliko, da bodo letošnje leto lahko rastline preživele in da se bo ohranilo pridelek, kar se ga da."

Na občini dodajajo še, da je zaradi preprečitve tlačnih udarov na ceveh potrebno ventile počasi odpirati in zapirati.

Sicer pa ponekod že pričenjajo z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo zaradi posledic suše v letošnjem letu na prizadetih kulturah kmetijskih rastlin. Obrambno ministrstvo in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje sta na podlagi pobude Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije 12. avgusta izdala sklep o pričetku ocenjevanja škode na kmetijskih pridelkih. Z zbiranjem so pričeli že na občini Šempeter - Vrtojba, kjer navajajo, da je potrebno oškodovancem izpolniti Obrazec 2 (najdejo ga na spletni strani občine ali na njenem sedežu), poslati ga morajo na sedež občine do petka, 23. septembra.

(Foto: mojaobcina.si)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down