Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Spajanje kulture in enogastronomije za inovativno doživetje čezmejnega prostora

Konvin Brda

Na Goriškem se obetajo trije projekti oz. inovativna doživetja, ki bodo združila kulturo in enogastronomijo, slišijo pa na skupno ime KONFIN. Čezmejni projekt pa tudi sledi strategiji Evropske prestolnice kulture, zagotavljajo organizatorji – podjetji Na trgu in Viarastelloquarantatre.

Prvo doživetje, ki se bo od prihodnjega tedna do jeseni odvijalo v Goriških Brdih, je poimenovano Štorje s konfina, postavljeno je namreč na lokacijo bivšega mejnega prehoda Vipolže. Obiskovalci si bodo ob večerji, sestavljeni iz tipičnih lokalnih jedi, pod katero se podpisuje lokal Konvin, lahko ogledali gledališko predstavo, v katero je Zavod Scaramouche na humoren in pristen način zajel zgodbe lokalnih prebivalcev iz polpretekle zgodovine, ko je v goriški prostor zarezala meja in so se morali ljudje znajti po svoje, tudi s švercanjem.

Res je, mi zbiramo zgodbe od leta 1947 pa do danes. Tukaj se bomo osredotočili prav na kulinariko, na hrano, na švercanje vsega tega, kar je v resnici pri nas primanjkovalo, ker se nam to zdi primerno za ta projekt.“

Deset poletnih kulinaričnih večerov z gledališkimi predstavami se bo odvijalo letos, devet pa še prihodnje leto, v letu Evropske prestolnice kulture.

Trilogija kulinarično – umetniških projektov se bo nadaljevala 24. avgusta v goriški ulici Raštel, na pragu hiše Krainer, nekoč znane trgovine z železnino. Poimenovali so ga Prva čezmejna večerja, odvijala pa se bo neposredno na ulici. Za kulinarični del bo poskrbela znana goriška chefinja Chiara Canzoneri. Umetniški del bodo oblikovali ulični umetniki, idrijske in goriške čipke, prisotne bodo tudi aleksandrinke.

Trilogijo bo prihodnjo pomlad zaokrožil dogodek, ki se bo odvijal na novogoriškem Bevkovem trgu, pokazal pa bo, kako so predvsem Novogoričani v sedemdesetih in osemdesetih letih postali dvojezični, čeprav to ni dvojezično območje.

Osemdeset, devetdeset procentov populacije pa kljub temu zna italijansko, predvsem zaradi tega, ker so bile v Italiji veliko bolj popularne risanke, ki smo jih otroci z veseljem gledali in se na ta način naučili italijanščine. Glavne špice, vso glasbo je pa pela Cristina D'Avena. Zato smo jo kontaktirali ali bi se nam pridružila. Z veseljem se je odzvala, tako da res računamo nanjo,“

pojasnjuje Igor Košir, ki sodeluje pri idejni zasnovi projekta KONFIN. Nastop Cristine D'Avena bodo dopolnili z interaktivno razstavo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down