Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Minister Arčon in zamejski župani o skupni sanaciji Krasa

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na sedežu Občine Doberdob v Italiji srečal z župani občin Doberdob, Fabiom Vizintinom, Sovodnje ob Soči, Luco Piskom in Devin Nabrežina, Igorjem Gabrovcem. Srečanje je bilo namenjeno pogovoru o posledicah nedavnih požarov na Krasu, ki so prizadele tudi njihove občine.

Minister Arčon srečanje ocenjuje za zelo uspešno, na njem so, kot pojasnjuje, dorekli naslednje ključne točke:

„Prva je o skupnem pogozdovanju Krasa, kar bo pri njih velik izziv, ker imajo drugačno zakonodajo kot je v Republiki Sloveniji. Pri nas se bo pogozdovanje Krasa zgodilo z droni, žlimo si, da dosežemo z njihovimi pristojnimi službami skupen dogovor za to. Pod drugo točko pa so nadaljni koraki ki bodo šli v smeri razvoja Krasa in prijave na evropske razpise v naslednji finančni perspektivi.“

Minister in zamejski župani so se tudi dogovorili, da bodo v okviru evropskega projekta zaščite in razvoja Krasa vključili tudi občine v Italiji, kjer živi slovenska manjšina.

„Odziv županov je bil zelo pozitiven, da matična domovina namenja skrb za Slovence, ki živijo v zamejstvu in da dejansko jemljemo ta prostor kot enoten prostor in če nas je takrat ob naravni nesreči ta požar povezal, si želimo, da pristopimo enotno tudi k sanaciji Krasa.“

Ministra Arčona sta na sestanku spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in konzul na slovenskem Generalnem konzulatu v Trstu Peter Golob.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down