Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pahorja bo nasledila Pirc Musarjeva

Slovenija bo dobila prvo predsednico. Po neuradnih podatkih je za Natašo Pirc Musar je glasovalo 54 odstotkov, za Anžeta Logarja pa 46 odstotkov volivcev.

V današnjem drugem krogu volitev za predsednika republike je že jasno, da bo v prihodnjem petletnem mandatu na vrhu države Boruta Pahorja nasledila Nataša Pirc Musar. Slovenija bo tako dobila prvo predsednico države, ki bo funkcijo uradno prevzela 22. decembra.

Volitev se je udeležilo 52,59 odstotka vseh volilnih upravičencev, kar je več v primerjavi z drugim krogom predsedniških volitev leta 2017, ko je bila udeležba v drugem krogu 42, 13 odstotna. Najvišji odstotek udeležbe je bil v volilnem okraju Škofja Loka 2, kjer je glasovalo dobrih 62 odstotkov volivcev. Okraj z najnižjo udeležbo pa so Šmarje pri Jelšah z manj kot 40 odstotno volilno udeležbo.

Pirc Musarjevi je že čestital tako predsednik Borut Pahor kot premier Robert Golob

"Spoštovana predsednica, volivke in volivci so vas izbrali za predsednico Republike Slovenije. Čestitam vam ob izvolitvi, ki je dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog. Prepričan sem v najino dobro sodelovanje pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje ter v skupna prizadevanja za razvoj države v dobrobit vseh. Srečno predsednica," zapisal Golob.

Kako smo glasovali na Goriškem?

(Vir: DVK)

V dveh volilnih okrajih je zmagal Anže Logar, v tolminskem in ajdovskem, kjer je prejel največ, 59,22 odstotka glasov. V dveh novogoriških volilnih okrajih je medtem slavila nova predsednica, najbolj prepričljivo v mestu, kjer je prejela nekaj več kot 62 odstotkov glasov, v volilnem okraju Nova Gorica 1 pa medtem dobrih 52, kar je nekoliko manj kot na državni ravni. Najbolj izenačeno je bilo v volilnem okraju Idrija, tesno je slavila Pirc Musarjeva.

Kakšna je bila volilna udeležba?

Najvišja v volilnem okraju Ajdovščina: 59,16, sledi idrijski 57,90, nekaj čez 56 odstotkov je bila udeležba v okraju Nova Gorica 1 in Tolmin, na repu pa mesto s dobrih 53 odsotno volilno udeležbo.

(Foto: twitter @nmusar)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down