Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nov okoljski minister, Uroš Brežan: "Kredibilnost meritev eden glavnih problemov"

Tudi Uroš Brežan, kandidat za okoljskega ministra je prestal sito pristojnega parlamentarnega odbora, ki mu je z devetimi glasovi za in štirimi proti prižgal zeleno luč. Zaenkrat bo prevzel obstoječe ministrstvo, ki pa se bo preblikovalo v novo - za naravne vire in prostor.

Varstvo okolja, ohranjanje narave, vode in investicije, prostorsko načrtovanje in soočanje s podnebnimi spremembami so ključna področja, ki jih je izpostavil v predstavitvi. Med drugim je napovedal manjše spremembe nedavno sprejetega Zakona o varstvu okolja, ena izmed ključnih nalog, ki izvira tudi iz koalicijske pogodbe, bo po Brežanovih besedah boljše obvladovanje emisij. “Prizadevali si bomo za neodvisno izvajanje obratovanja in kontrolnega monitoringa emisij. Tu mislim, da ste vsi tisti, ki spremljate dogajanje mo v meni bližnjem Anhovem, lahko prišli do ugotovitve, da je kredibilnost meritev eden glavnih problemov in zaupanje v inštitucije, ki to počnejo, bo ena od nalog, s katerimi se bomo spopadli.”

Napovedal je tudi sprejem podnebnega zakona, večjo samozadostnost pri ravnanju z odpadki in strateški načrt za reševanje stanovanjske problematike. “V najkrajšem možnem času se bomo lotili priprave celovitega strateškega načrta za reševanja stanovanje krize, za gradnjo in obnovo javnih najemnih stanovanj. Ob tem bomo izdelali celovit načrt za prenovo stanovanjskega fonda, okrepili delovanje Stanovanjskega sklada RS in podprli druge alternativne modele financiranja, ki bodo osnova za zagotovitev 20 tisoč javnih najemnih stanovanj do leta 2030.”

Kot najvišji skupni razvojni izziv pa je izpostavil podnebne spremembe: „Vsak dan smo bližje točki, po kateri naš način življenja ne bo več enak. Manj kot naredimo danes, več in za večjo ceno bo potrebno narediti v prihodnje. Vprašanje je, ali si lahko še naprej privoščimo odlašanje. Odgovor je jasen. Ne. Pasivnost nas bo po besedah znanstvenikov pripeljala do podnebne katastrofe.“ Napoveduje sprejem podnebnega zakona, ki bo temeljil na zadnjih znanstvenih dognanjih in načelu podnebne pravičnosti. „Ker vidimo civilno družbo in javnost kot partnerja, v procesu sprejemanja učinkovitih, smiselnih in konsistentnih ukrepov, bomo predlog prediskutirali širše, ter se pripravili na sprejem zakona, predvidoma v prvi polovici leta 2023.“

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down