Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tudi na Goriško prihajajo stanovanjske skupnosti Doma na Krasu

Socialno varstveni zavod Dom na Krasu je leta 2020 pričel z izvajanjem projekta preobrazbe zavoda z namenom deinstitucionalizacije, s čimer bi svojim uporabnikom z bivanjem v manjših stanovanjskih skupnostih, ob podpori ustreznih služb, omogočili bolj kakovostno in samostojno bivanje, pravi v.d. direktorice omenjenega zavoda Nevenka Ražman.

Naši uporabniki so osebe s težavami v duševnem zdravju, nekateri so tudi gibalno ovirani, lahko imajo intelektualne ovire. Najmlajši naš stanovalec ima 22 let, in nekateri ostanejo pač pri nas za vse življenje.“

V zavod Dom na Krasu je vključenih 170 uporabnikov. Večina jih še prebiva v matični hiši v Dutovljah, ostali pa so v bivalnih enotah v okolju, kjer program izvajajo že 20 let. Bivalne enote pa odpirajo tudi na Goriškem, zato so včeraj v novogoriški mestni hiši pripravili predstavitev svojih dejavnosti in prisluhnili vprašanjem stanovalcev iz sosesk, kjer bodo njihove bivalne enote.

Koliko stanovalcev se bo iz matične hiše v Dutovljah izselilo na Goriško in katere so te lokacije, pojasnjuje Goran Blaško, koordinator za investicije: „Dve enoti v Renčah in pet v v Novi Gorici, se pravi v Solkanu, Kromberku in Novi Gorici, tako da gre načeloma za po šest stanovalcev na bivalno enoto, tako da skupaj s Krasom se izseli 70 ljudi.“

Na Goriškem so po besedah Blaška v fazi nakupa nepremičnin in idejnih zasnov ter prvih gradenj oz. razpisov za gradbena dela. Zaradi težav z izvajalci se bodo načrtovane preselitve na Goriškem nekoliko zamaknile, tako da računajo, da jih bodo izvedli med poletjem in prihodnjo zimo.

Včerajšnje predstavitve se je sicer udeležilo maloštevilno občinstvo, bodoči sosedje pa so izrazili predvsem skrb glede tega ali so ti stanovalci nasilni in glede tega, da se lahko prosto gibljejo v okolici. Vodstvo zavoda je pojasnilo, da njihovi stanovalci niso nasilni ter da tudi niso institucija, v kateri bi bili uporabniki zaprti. Dodali so skupaj s stanovalci v stanovansjke enote prihaja tudi osebje, ki jim je na voljo 24 ur dnevno. Kdo vse se torej ukvarja z njimi?

Zelo različni profili: od socialnih oskrbovalcev, bolničarjev, varuhov, medicinskih sester, socialnih delavcev, psihologov, terapevtov, delovnih terapevtov.“

Pojasnjuje vodja projekta Urška Sorta Kovač Z bivanjem v bivalnih enotah se izboljša njihova kakovost bivanja, veliko manj je hospitalizacij.

Vršilka dolžnosti direktorice Nevenka Ražman še dodaja, da je tudi država na področju programa Socialno varstvo sprejela zavezo, da bo do leta 2030 znižala delež storitev v institucijah zniža in čim več storitev izvajala v skupnostih.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down