Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kaninsko smučišče in Sella Nevea letos ponovno povezana

Konec prejšnjega tedna pa se je zaključila poletna sezona, te dni pa na našem najvišjem visokogorskem smučišču že padajo prve snežinke. Na Kaninu imamo samo dva letna časa, zimo in poletje, ob tem pravi direktorica Sončnega Kanina, Manuela Božič Badalič. Konec tedna je potekal sestanek s predstavniki bovške občine in Promoturisma, ki upravlja s Sello Neveo, tako da bosta letos strani smučišči ponovno povezani.

S poletno sezono, ki se je pričela konec maja in zaključila pretekli petek, so zadovoljni, z izjemo vsega treh dni, je namreč gondola ves čas obratovala, imeli so skoraj 30.000 obiskovalcev, pretežno gostov izi tujine. Sedaj pa že pogledujejo proti zimski sezoni. Medtem ko so se slovenska smučišča ubadala s pomanjkanjem snega, je sezono na Kaninu krojil veter. „Tako da tudi v tej luči je potrebna nova gondola, ki bo malo bolj trpežna, odporna na veter in bo vozila tudi v višjih hitrostih, ampak zaenkrat, dokler imamo to gondolo, upamo, da letos ne bomo imeli toliko vetra, da bomo imeli ravno prav snega.“

Čeprav je velika prenova žičniških naprav za letos padla v vodo, pa so trenutno v pogovorih z ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo za sofinanciranje daljinskega sistema za proženje plazov. Na Kaninu, kjer je 11 aktivnih snežnih plazov, morajo - edini v Sloveniji - pred obratovanjem zagotavljati varnost pred plazovi: „Ta sistem je že na Kaninu, vendar od leta 2013 ni več v funkciji, je poškodovan, tako da se pogovarjamo z državo, na občinskem svetu, ki bo v četrtek, bo občina založila ta sredstva in potem naj bi jih država povrnila.“

Kar ni le nujen korak za zagon prihajajoče zimske sezone, ampak tudi za gradnjo novih žičniških naprav. Božič Badaličeva se nadeja, da se bo vendarle našel kompromis: "Ker namreč investicija, tudi samo v gondolo, je okrog 25 milijonov evrov in tega niti občina, še manj Sončni Kanin ne moremo investirati iz lastnih sredstev. Kanin pomeni na nek način Posočje, pomeni Bovec, vendarle je to nekoč že bilo izjemno priljubljeno in obiskano smučišče in mislim, da je po 50 letih čas, da to ponovno postane."

Ravno pretekli petek so se sestali skupaj s predstavniki bovške občine in predstavniki Promoturisma, ki upravlja tudi smučišče Sellla Nevea. Po dveh letih zaradi covidnih ukrepov bosta tako smučišči preko sedežnice Prevala ponovno povezani. Na novo pa bo postavljen sistem za elektronsko preverjanje vozovnic na Prevali. Na občinski svet je Sončni Kanin že podal predlog za cene smučarskih vozovnic, ki ostajajo enake lanskim, tudi zato, ker na italijanski strani ostajajo nespremenjene. Celodnevna vozovnica bi tako ostala 33 evrov. Prihodnji teden se pričenja prva predprodaja, ob pošiljki snega v novembru, bi namreč ob koncih tedna že lahko smučali.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je potrebno storiti ob prejemu informativnega izračuna dohodnine? Sreda na Robinu!

Preberi več

Finale POPRI odpira vrata javnosti

Preberi več

KORAKI DO USPEHA: Tina Novak Samec in Jure Štekar

Preberi več

Dobre zgodbe tedna - petek po 11.uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down