Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Dnevni center Mavrica ob Domu upokojencev Gradišče je odprt

Dom upokojencev Gradišče je bogatejši za novo pridobitev: danes so slovesno odprli prostore Dnevnega centra Mavrica, obeležili pa so tudi 40. obletnico delovanja na sedanji lokaciji. V novem dnevnem centru je prostora za 14 oseb, za začasne namestitve pa je na voljo 10 mest, v domu so za zapolnitev teh mest že prejeli okoli 50 prošenj, pravi Jana Hreščak, direktorica DU Gradišče.

S to pridobitvijo, Dnevnim centrom Mavrica in začasnimi namestitvami mislimo, da sledimo tudi temu trendu oz. prihodnosti, ko moramo razmišljati o temu, da se večina storitev institucionalnega varstva premika v domače okolje, torej k uporabniku, ne pa da se uporabnik poslužuje vedno samo institucij, da dostojno preživi svojo starost.“

Investicija je veljala 1,3 milijona evrov, od tega je 1,2 milijona sofinancirala država in EU iz sklada za kohezijski razvoj. Preostali del je dom pokril z lastnimi sredstvi.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Borut Pahor.

Po njegovih besedah smo v Sloveniji, še zlati po osamosvojitvi, razvili zavidljivo infrastrukturo objektov – tako vrtcev, šol in domov za upokojence, zlasti pa, poudarja Pahor, sijajnih ljudi, ki v teh objektih skrbijo za svoje varovance. Obenem pa dodal, da se celotna Evropa na račun staranja prebivalcev, sooča z novimi izzivi.

Naj tukaj, iz tega doma odmevajo te besede naše hvaležnosti prav vsem, ki skrbijo za svoje varovance. To me je v teh desetih letih močno ganilo: ta vaša absolutna človeška predanost vašemu poklicu. Redko sem naletel na zapolene, ki so bili tam samo zato, da opravijo svoje delo in dolžnost. Praviloma sem naletel na ljudi, ki so, kot sem dejal, absolutno posvečeni svojemu poslanstvu in ga jemljejo skorajda kot neko misijo, ga opravljajo z veliko profesionalnostjo, vendar tudi z velikim srcem.“

Je povedal Pahor in dodal, da ga na dom upokojencev Gradišče veže tudi osebna zgodba. V njem namreč biva njegova teta in skozi njeno zgodbo je orisal, kako so se v Sloveniji razvijal občutek za ljudi, ki imajo posebne potrebe.

In tukaj, gospa direktorica, bi rad povedal, da je bil ta dom takrat, ko so jo mnogi zavračali, da bi jo sprejeli medse, ker ni bila starejša oseba, bila je samo drugačna, ste bili pripravljeni, da ste jo vzeli. To je ne samo za našo družino, ampak se mi zdi za vse ljudi, ki so takrat hrepeneli po pomoči, pa so imeli iste probleme, bil znak, da se stvari spremenijo. V tem smislu ta dom praznuje 40 let, 80. let, sto let, številne jubileje, ampak praznuje tudi neko posebno človečnost, ki se je vsaj tistih, ti, ki smo jo osebno čutili, tudi osebno dotaknila,“

je povedal Pahor in direktorici izročil zahvalo vsem zaposlenim v domu upokojencev Gradišče ob 40. obletnici delovanja doma na lokaciji v Gradišču. V letošnjem letu sicer praznujejo kar tri jubileje: poleg omenjenega še 100-letnico opravljanja delavnosti in 70. obletnico preselitve na Gradišče.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down