Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sta prehranska varnost in ohranitev čebel resnično na nasprotujočih si bregovih? Ta ponedeljek, ob 11h

Na plenarnem marčevskem zasedanju Evropskega parlamenta je potekala obravnava Evropske državljanske pobude »Rešimo čebele in kmete!«, s katero se podpisniki zavzemajo za popolno odpravo uporabe fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu do l. 2035.

Evropski poslanec Franc Bogovič je na tem zasedanju Evropskega parlamenta poudaril, da je treba predvsem spoštovati pravila ob uporabi pesticidov, ideje o ukinitvi uporabe vseh umetno ustvarjenih pesticidov pa označil za tendenciozne in nerealne ter lahko ogrozijo prehransko varnost: »Tudi sam sem sadjar. Uporabljam pesticide in 30 let že v svoj sadovnjak med cvetenjem vozim čebele. Veste, čigave čebele so zadnjih 10 let v mojem sadovnjaku? Čebele mojega sina. 10 panjev čebel ima vsako pomlad v sadovnjaku. Nikoli ni umrla nobena čebela. Zato mislim, da moramo tudi pri naših uredbah biti zmerni, spoštovati pravila. Iti v smeri, da bodo to zakonodajo. Imeti tehnične rešitve v okviru preciznega kmetijstva.«

Kaj bi uredba pomenila za slovenskega kmeta, ohranjanje kmetij in samozadostnost, kako realno je pričakovati, da bo uredba sprejeta, nam bo pojasnil sam evropski poslanec Bogovič.

Ali so pesticidi in fitofarmacevtska sredstva resnično grožnja čebeljim družinam, kako se čebela ravna v primeru poškropljenih cvetov, kaj tovrstna sredstva ob nepravilnem ravnanju pomenijo za naše zdravje, kdaj naj uživamo poškropljeno zelenjavo, regrat, kdaj se lahko po škropljenju sprehodimo skozi vinograde, pa nam bosta izpostavila predsednik društva čebelarjev Kanal-Brda Oskar Kristančič in predstojnik NIJZ OE Nova Gorica Marko Vudrag.

Ne zamudite, ta ponedeljek takoj po 11. uri.

(foto: Canva)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down