Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Skrivnost originalne ograje solkanskega mostu je Soča varovala več desetletij. V ponedeljek po 11. uri!

Januarja lani so potapljači iz Soče v Solkanu potegnili dele originalne ograje solkanskega mostu. Ta je bil med prvo svetovno vojno porušen, kosi ograje pa so popadali v reko, ki je nato v svoji strugi več desetletij varovala ostanke železne avstrijske ograje. Kot se je kasneje izkazalo, gre za delo Otta Wagnerja, znamenitega secesijskega arhitekta. V Goriškem muzeju najdbo prvič predstavljajo javnosti, na Radiu Robin pa bomo o njej spregovorili v ponedeljek, takoj po 11. uri!

V drugem delu oddaje se bomo odpravili v Tolmin. Občina je pred prihajajočo turistično sezono opravila serijo razgovorov z organizatorji glasbenih festivalov. Največ pozornosti so namenili blaženju obremenitve s hrupom, zaradi katerega so prejeli so številne tehnične rešitve, vezane na število in usmerjenost odrov, trajanje programa ter zvočno izolacijo notranjih prostorov.

Poskušalo se bo razviti mehanizme, s katerimi se bo povečalo vlaganje v lokalno okolje. Na osnovi letošnjih vtisov bodo jeseni pripravili odlok, ki bo festivalski turizem ob Sotočju urejal dolgoročno. Namesto nekdanjega zelo priljubljenega Metal Days pa je tudi že pripravljena ekvivalentna zamenjava.

Foto: Goriški muzej

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Dober dan, župan: Valter Mlekuž (Bovec)

Preberi več

Kako doživeti advent z Martinom Golobom, v četrtek

Preberi več

Dobre zgodbe tedna. Petek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
Pokrovitelji
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down