Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Okrog 5.000 občanov bi lahko na ožjem Goriškem ostalo brez svojega zdravnika - kako nad kadrovsko stisko? To sredo ob 11.!

Kadrovska stiska v zdravstvu in socialnem varstvu je prisotna že lep čas, v bolnišnicah se tako že vrsto let soočajo s pomanjkanjem medicinskih sester, v zadnjem obdobju tudi v zdravstvenih domovih. Akutno pomanjkanje negovalnega kadra medtem beležijo tudi v socialnovarstvenih in drugih zavodih, kar že vpliva kakovost in obseg izvajanja storitev. Novogoriški Zdravstveni dom, ki pokriva območje šestih goriških občin, bi potreboval najmanj 5 zdravnikov družinske medicine, v roku nekaj let pa se jih bo upokojilo skupno 14 zdravnikov. Brez ukrepov bi lahko v prihodnjih letih okrog 5000 ljudi ostalo brez zdravnika. O trenutnem stanju in možnih rešitvah bomo spregovorili to sredo, med 11. in 12.

V zaključku oddaje bomo gostili mag. Vesno Mikuž, predsednico RK Slovenije. Govorili bomo o vseživljenjskem učenju prve pomoči. Znanja in veščine prve pomoči morajo biti dostopne vsakomur, saj so pomemben gradbeni element k zagotavljanju osebne varnosti in varnosti lokalne skupnosti. Smo v mesecu prve pomoči, ki se zaključuje 16. oktobra, v tem času se bo zgodilo veliko dogodkov in aktivnosti, ki jih predstavimo v oddaji. Temeljni postopki oživljanja mimoidočih za dva do štirikrat povečajo možnost za preživetje osebe v primeru zastoja srca. Tudi o tem v sredo na Robinu.

V uvodnih minutah pa najprej v občino Šempeter - Vrtojba: novi prostori za kulturno dvorano in zdravstveni dom v Šempetru pri Gorici, novo krožišče proti Lesnini v Vrtojbi, železniški lok in premik postajališča v Šempetru, to je nekaj projektov, ki se obetajo v Občini Šempeter-Vrtojba v prihodnjih dveh letih s pomočjo občinskih in državnih sredstev, podrobneje v tokratni prvi rubriki. Pridružite se nam!

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down