• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

 Ob današnji obletnici rojstnega dne našega največjega pesnika Franceta Prešerna v številnih kulturnih ustanovah že tradicionalno na pobudo Ministrstva za kulturo poteka Ta veseli dan kulture.

Pravljica Janko in Metka bo to soboto zaživela na malem odru SNG Nova Gorica, gledalci pa bodo premiero lahko spremljali doma prek spletnih kanalov. Kako si je uprizoritev zamislil režiser Andrej Jus, ki ga ta zgodba vznemirja že več kot desetletje?

V Jankove čevlje bo stopil Žiga Udir, v Metko pa se bo prelevila nova članica novogoriškega igralskega ansambla Anuša Kodelja.
Neposredni prenos premiere otroške predstave, ki je namenjena zlasti predšolskim in otrokom prve triade, bo javen in odprt za vse. Jus o ustvarjanju v času epidemije dodaja:
To je Branko Potočan, sicer pa sobotna premiera ob 18. uri ne bo prvi neposrednj prenos prek spleta iz SNG Nova Gorica, saj je prvi neposredni spletni prenos gledališke predstave v Sloveniji pripravilo prav takrat Primorsko dramsko gledališče že pred 20 leti, ko je prenašalo premiero predstave Tistega lepega dne, ki so jo lahko v živo spremljali tudi na svetovni razstavi EXPO v nemškem Hannovru. Pri tem je sodelovalo tudi novogoriško podjetje Arctur. (Foto Damir Ipavec)

Potem ko so v prvem valu epidemije kulturne dogodke vneto prestavljali in si s tem nakopali sizifovo delo, so sedaj ubrali drugačne, predvsem spletne poti do uporabnikov, je povedala direktorica Kosovelovega doma Sežana Nina Ukmar:

Ta teden pa ob podpori sežanske občine pripravljajo kulturni dan za šolo, tako da si bodo učenci lahko brezplačno ogledali film in sledili pogovoru po projekciji.
V ta namen so uspešno kandidirali na razpisu Centra za kreativnost in pridobili denar Ministrstva za kulturo.

Tudi v Kulturnem domu Nova Gorica so kljub zaprtim dvoranam aktivni in so se posvetili nekaterim zadevam, za katere sicer primanjkuje časa. Direktorica Pavla Jarc.

Jarčeva, ki je tudi predsednica Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije, je med epidemijo že večkrat pozvala državo in lokalno skupnost k odgovornemu odnosu do kulture.
Obe direktorici, ki sta tudi gostji današnje dopoldanske oddaje, poudarjata, da že močno pogrešajo občinstvo in neposreden stik z obiskovalci in umetniki.

Po letih usklajevanj vizij in interesov različnih deležnikov se je dokončno oblikovala vsebina stalne razstave Na zahodnem robu, ki jo v Pomniku miru na Cerju pripravlja Goriški muzej. Postavljena in odprta bo septembra prihodnje leto ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini. Že te dni pa se občina in zavod za turizem Miren-Kostanjevica veselita donacije častnega občana Oskarja Kogoja, ki dopolnjuje stalno umetniško zbirko pomnika. Kogojeva dela se tako pridružujejo umetninam Rudija Španzla in pred kratkim preminulega častnega občana Jožeta Spacala.

Ki sovpada z obletnico lipiške kobilarne, 23. novembra pa praznuje Oskar Kogoj tudi rojstni dan.
Uradna predaja bo sicer izvedena, ko bodo razmere dovoljevale. Konja s simbolnim sporočilom sta že doslej pozdravila obiskovalce na vhodnih vratih v pomnik, notranjost pa odslej bogatita tudi Kogojeva ikonična konja, zlati Venetski in beli Lipicanec.
Pomnik miru na Cerju tako z novim umetniškima stvaritvama širi sporočilo o vlogi in odgovornosti slehernega posameznika za ohranjanje identitete naroda in utrjuje spomin na zasluge naših prednikov na tem zahodnem robu.

Epidemija ni odnesla tradicionalnih Gradnikovih večerov v Goriških Brdih, saj se kulturi in umetnosti navkljub vsem omejitvam niso želeli odpovedati. Letošnji program so prilagodili razmeram in sinoči pripravili prvi večer, ki so ga naslovili „Jesenska tišina - Alojz Gradnik z domačega naslonjača“.

je povedala direktorica Zavoda TKMŠ Brda Tina Novak Samec, potem ko so Gradnikovo poezijo že prebirali predstavniki različnih generacij. Kaj se še obeta?
V briškem Zavodu pa že razmišljajo tudi, kako se bodo poslovili od tega poslovili leta, a Novak Samčeva načrtov za prihodnji mesec še ne želi razkriti.
(Foto: FB Brda)

SNG Nova Gorica je izgubilo najstarejšega zaposlenega člana igralskega ansambla. Jožeta Hrovata je po dolgih letih tihega boja premagala bolezen.

 

Zgodbe iz kostanjevih gozdov goriškega scenarista in režiserja Gregorja Božiča so tokrat zbudile pozornost na srednje in vzhodnoevropskem filmskem festivalu v Luksemburgu, CinEast, ki je potekal od 8. do 25. oktobra.

Hiša Bernarde Alba, zadnja drama španskega pesnika, dramatika in umetnika Federica Garcie Lorce, bo v SNG Nova Gorica oživela drevi.

Stran 1 od 25

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33