Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zaščita pred poplavljanjem reke Vipave v Renčah v večjem obsegu kot sprva predvideno

Foto: Obcina Rence-Vogrsko

Če se ne bo kaj zapletlo, bodo Renče kmalu začele dobivati pričakovano zaščito pred poplavljanjem Vipave, vendar v večjem obsegu, kot so sprva predvideli.

Župan Tarik Žigon je razloge strnil tako: “Pogodba je sklenjena v višini 5 milijonov evrov, sedaj pa smo pri hidrološko-hidravlični študiji, ki smo jo delno pripravili za ta naš del, ki je del celotne hidravlične študije porečja Vipave, ugotovili določene razlivne površine tudi na vzhodnem delu Renč. Sedaj nam je tudi agencija odobrila razširitev našega projekta z gradnjo protipoplavne zaščite na tem območju in na območju vodotoka Renc.”

Pogodba je sklenjena med občino in republiško direkcijo za vode, denar je zagotovljen iz načrta za okrevanje in odpornost in kot pravi župan, se bo po mnogih letih vendar znova vlagalo v zaščito pred poplavami: “Predvidena sta dvig cestišča in ureditev odvodnjavanja med Bukovico in Renčami, kakor med Renčami in Goriškimi opekarnami na obvoznici. Potem sta tu zid od starega mostu (čez Vipavo, op. a.) pa vse do vodotoka Renc ter zid med starim mostom in nogometnim igriščem. V ta namen bo tudi s protipoplavnimi paneli, ki jih bo civilna zaščita uporabljala za zaporo cest, zaščiteno celotno to območje. In tri prečrpališča bodo, saj vemo, da če bodo deževja in visoke vode, je treba padavinsko vodo, ki nastaja v samih Renčah, prečrpavati preko teh zidov.”

Pri tem nekoliko preseneča je, da bo treba dvigniti tudi ne tako dolgo nazaj zgrajeno obvoznico jedra Renč, kakor rondo pri mostu čez Vipavo na njenem desnem bregu. Ravno okrog prometnic na desnem bregu pa bo reki puščen prostor za razlivanja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down