Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zaključuje se projekt Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mestu

Ravnikar Razstava

S koledarskim letom se zaključuje tudi program Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mestu, ki so ga na pobudo Društva primorskih arhitektov pripravili na novogoriški mestni občini skupaj s številnimi drugimi javnimi zavodi, društvi in posamezniki. Z nizom dogodkov se je občina tako poklonila 30. obletnici smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki je zasnoval prvotno podobo Nove Gorice.

„Namen tega Ravnikarjevega leta je bilo izpostaviti urbanizem, arhitekturo tako laični kot strokovni javnosti, kajti urbanizem, arhitektura tudi ustvarjata kulturno identiteto pokrajine, ljudi, prenašata sporočilo in mislim, da nam je v tem letu to tudi uspelo.,“ pravi Ines Bonutti, predsednica Društva primorskih arhitektov.

Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mestu je s pomočjo niza različnih dogodkov javnosti ponudilo priložnost, da je bolje spoznala osebnost Edvarda Ravnikarja in pomen njegovih del. Med številnimi dogodki Bonutti še posebej izpostavlja razstavo Ravnikar in Nova Gorica, ki je še na ogled na zunanjem razstavišču ob Goriški knjižnici Franceta Bevka.

Poleg tega pa omenja še Dan arhitektov, največji arhitekturni dogodek leta v državi, ki ga organizira Zbornica za arhitekturo, in ki je letošnjega oktobra izjemoma potekal v Novi Gorici: „In to je tudi popolnoma uspel dogodek, veliko navdušenje in zanimanje. Mislim, da takih dogodkov s takim entuziazmom in neko preglednostjo jih že nekaj časa v okviru zbornice nismo imeli.“

Za gradnjo Nove Gorice je bila leta 1947 izbrana urbanistična rešitev izjemno plodovitega slovenskega arhitekta Edvarda Ravnikarja. Čeprav je pri načrtovanju mesta sodeloval le v prvih letih, ga je kljub temu zaznamoval s temeljnimi potezami in značajem modernističnega mesta z obsežnimi zelenimi površinami.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down