Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Začenja se prenova namakalnega sistema Vogršček

Občine, na katerih poteka namakalni sistem Vogršček, so z novim letom postale lastnice namakalnega sistema, zato so že začele s postopki priprave dokumentacije za njegovo prenovo v prihodnjih letih.

''Sanacija razvoda bo večletna, trajala bo kar nekaj časa, ampak razvod vseeno ni v tako slabem stanju, da ne bi mogel obratovati. Dogajajo se napake, ki so se ves čas dogajale, tako da jaz se s tem pretirano ne bi obremenjeval oz. ni potrebno da se uporabniki s tem obremenjujejo. Občine bomo morale pripraviti vso potrebno dokumentacijo za to, da se razvod sanira in se potem prijaviti na državna oz. evropska sredstva, ki bodo na voljo ter na koncu sanacijo tudi izvesti,'' je povedal koordinator prenove, šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk.

Prenovo bodo sicer v občinah začeli z zbiranjem podpisov uporabnikov namakalnega sistema. Zbrati morajo podpise vsaj polovice vseh, ki se bodo s tem zavezali, da bodo namakalni sistem uporabljali tudi po prenovi.

''Težave so vedno možne. Vsakdo mora razmisliti, ko podpisuje dolgoročno pogodbo, s katero se bo zavezal, da bo tudi določene stroške plačeval. Po drugi strani pa kmetijska zemljišča, ki ne bodo opremljena z namakalnim sistemom, so danes skoraj ničvredna, kmetovanje na njih pa praktično ne bo mogoče.''

Podpise uporabnikov bodo zbirali ločeno po namakalnih poljih, saj bodo tudi prenovitvena dela potekala po namakalnih poljih v različnih časovnih obdobjih. Namakalni sistem je speljan na kmetijskih površinah, kjer je izjemno veliko lastnikov, po Turkovi oceni več tisoč. Med njimi pa so tudi nekateri veliki, kot je na primer Sklad kmetijskih zemljišč RS. Sam razvod namakalnega sistema Vogršček je sicer dolg več kot 200 kilometrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down