Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Z delom začelo startup podjetje Tech4Meat za izdelavo mesa iz izvornih celic

Tarik (10)

V začetku letošnjega leta je v Ajdovščini začelo delovati podjetje Tech4Meat, ki so ga ustanovili Ivo in Taja Boscarol ter Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (CO BIK). Zaenkrat delujejo v raziskovalnih inštitutih CO BIK-a, kasneje pa bodo dobili svoje prostore v novi poslovni stavbi.

''Nisem strokovnjak na tem področju, zaradi tega je moja naloga v družbi, da financiram razvoj, vse procese, ki so potrebni, da pridemo do produkta, in serijsko proizvodnjo. S hčerko sva večinska lastnika v podjetju in je bila to tudi moja ideja, sem pa v lastništvo potegnil strokovnjake s tega področja, ki bodo znali dati tudi tisto pravo dodano vrednost, da bomo na koncu uspešni,'' je povedal Ivo Boscarol.

V laboratorijih je iz ene same živalske celice mogoče narediti meso na human način, ki je dejansko pravo
meso, a zanj ni treba rediti ter ubijati živali. S tem se po besedah raziskovalca Marka Ušaja, ki s podjetjem
sodeluje kot zunanji sodelavec, prispeva tudi k varovanju okolja, saj za prehrano človeštva ne bo več treba
rediti toliko živali:

''Zagotovo bo to zelo pravi okus mesa, ker bo to meso in ne neka umetna tvorba. Meso bo narejeno iz celic, ki so v mesu, to so mesne celice, celice povrhnjice in ostale celice, ki jih najdemo v živalski oz. vsaki mišici, ki obstaja. Tako da s stališča okusa bi morali biti zelo blizu. Prve študije organoleptičnih testov kažejo, da smo zelo zelo blizu pravemu okusu mesa.''

Trenutno sta v podjetju dve zaposleni in več zunanjih sodelavcev. Izvajajo številne raziskave, v nekaj letih pa želijo na trg že poslati prve izdelke.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down