Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V zadrževalniku Vogršček v tem trenutku vode za dve namakalni sezoni

Po zaključeni obnovi namakalnega zadrževalnika na Vogrščku in spodobni količini dežja jeseni, bo bližajoča se pomlad začela novo poglavje te zgodbe.

Obeta se preskok, saj na ministrtvu za kmetijstvo verjamejo, da bodo kmetje na spodnjem Vipavskem le imeli dovolj primerne vode za nemoteno namakanje ter oroševanje proti pozebi.

Po mnogih letih agonije z zadrževalnikom Vogršček, je ta zdaj vzpostavljen do te mere, da bo omogočal dovolj vode za namakanje. V tem trenutku je voda na koti 94 metrov nadmorske višine, namakanje je mogiče do takrat, ko voda pade do približno 80 metrov nadmorske višine. Tako da imamo v tem trenutku na voljo 4 milijone kubikov v zadrževalniku, kar v tem obsegu, kot se zdaj namaka, zadostuje za skoraj dve namajakalni sezoni.

Tako razlaga državni sekretar Darij Krajčič, ki je zadovoljen tudi s tem, kako kaže naprej. Država in tiste goriške občine, po katerih ozemlju je razpredeno namakalno omežja, so se – kot je znano - dogovorile, da bodo slednje prevzele sistem in ga posodobile. Krajčič za letos napoveduje zaključek prenos lastništva, vzporedno pa snujejo naslednji korak.

Občine tudi že pripravljajo dokumentacijo in posebne aktivnosti za tehnološko posodobitev namakalnega razvoda. Bodo pa objavljeni letos razpisi; en razpis je bil objavljen v letu 22, naslednji bo v aprilu 23, nato pa sledijo objave javnih razpisov iz novega programskega obdobja. Ti si kar pogosti, tako da jaz verjamem, da bo tudi za posodobitev iz novega programskega obdobja na te vire našla pot tudi lokalna skupnost.

Prihodnje leto bi torej lahko začeli menjati stare namakane cevi za nove in mirensko-kostanjski župan Mauricij Humar verjame, da bo to trajalo več let. Upa, da bo enako dolgo na voljo denar Evropske unije za sofinanciranje obnove, kakor tudi, da bo država občinam predala dovolj zakrpano in zato delujoče omrežje. Še prej pa bi treba rešiti problem, da za cevi nikjer ni urejenih služnosti. In ker župam dvomi, da bi zmogle občine zbrati vsa ta soglasja, pričakuje, da bo ovira nekako odpravljena.

Po oceni Krajčiča pa bo treba v prihodnje povečati obseg in tržno zanimivost kmetijske pridelave v Vipavski dolini.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Startup studio: Proces inoviranja s Taro Brus

Preberi več

Nasilje otrok in mladostnikov – četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down