Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Sežani sprejeti temeljni akti in prvi študijski program nove visoke strokovne šole

Tina

Na konstitutivni seji Senata Visoke strokovne šole za oblikovanje materialov Sežana so bili sprejeti temeljni akti in prvi študijski program, kar predstavlja pomemben korak v procesu ustanavljanja in delovanja visoke šole.

''To pomeni, da smo s tem zaključili prvo etapo - ustanavljanje in formiranje zavoda visoke šole. Visoka šola je na Nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu registrirana, vpisana v poslovni register in ima vsa osnovna delovna telesa, tako da je operativna šola,'' razlaga vršilec dolžnosti dekana Anton Marn.

Senat je moral sprejeti predlog prvega študijskega programa, ki pomeni že drugo fazo: ''V drugi fazi gremo v akreditacijo študijskega programa, prav tako na Nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu. To vlogo moramo oddati oz. jo oddajamo te dni do konca maja. To je potem naslednji korak, da bomo lahko šli v razpis za vpis študentov v študijsko leto 2025/26.''

Študentje bodo pri programu Oblikovanje materialov lahko izbirali med dvema študijskima smerema: ''Zaenkrat lahko izbirajo med smerema Oblikovanje kamna, pri katerem izhajamo s Krasa in je to naša osnova, in pa 3D oblikovanjem, ki je izredno pomemben program, ker ga potrebujejo vse kreativne industrije oz. industrije nasploh ter vse te napredne računalniške tehnike in tehnologije.''

Kasneje bodo lahko nastale še druge smeri, dodaja Marn. Strokovna praksa v 2. in 3. letniku bo študentom omogočila uporabo pridobljenih znanj v realnih delovnih okoljih, nenazadnje tudi stik s potencialnimi delodajalci. Program se bo zaključil z zagovorom diplomskega dela, ki bo študentom omogočila celostno integracijo teoretičnega znanja in praktičnih izkušenj na področju oblikovanja materialov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down