Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Renčah začetek del za vkop daljnovoda, župan: dolgoletni gordijski vozel je rešen

Vkop Daljnovoda Rence

Konec lanskega leta so se začela pripravljalna dela, te dni pa se tudi že na terenu izvajajo prva dela za vkop daljnovoda v Renčah. Gre za daljnovod Gorica – Divača, z njegovo rekonstrukcijo bo zagotovljen zanesljiv prenos električne energije na celotnem območju severne Primorske in Goriške, zagotavljajo v podjetju Eles. Spomnimo, da so si bili Eles in prebivalci Renč, združeni v civilno iniciativo, dolgo let v laseh zaradi zahteve slednjih, da se daljnovod vkoplje. Odločno so namreč nasprotovali žicam nad svojimi domovi.

povzema župan Občine Renče – Vogrsko, Tarik Žigon. Nadzemeljski daljnovod z isto napetostjo 110 kilovoltov ima 40-metrski vplivni pas, če je vkopan pa ima 12-metrski vplivni pas.

Kar se je slednjič tudi zgodilo, v preteklosti so pridobili vse služnosti na trasi, ki jo ureja tudi državno prostorski načrt. Pridobili so gradbeno dovoljenje in konec lanskega leta začeli s pripravljalnimi deli, ki jih izvaja podjetje Kolektor CPG. Dela naj bi bila zaključena še v letošnjem letu.

Po poljih sicer poteka odprti izkop, med naselji, cestami, vodotoki pa bo vkop potekal s postopkom prevrtavanja, ki ne poškoduje obstoječe infrastrukture.

Daljnovod sicer poteka skozi občine Divača, Sežana, Komen, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba in Nova Gorica.

Foto: fb Občina Renče - Vogrsko

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down